Beodra Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1031

comad:

Itt bizony szabad a gazda. Faluhelyen nyaranta többszáz liter cefre forr egy-egy gazda udvarán. Itt a falunkban (Beodra) úgy oldották meg a főzést, hogy vannak mobil, kerekenguruló pálinkafőző kazánok, amiket odavontatnak a cefretulaj háza elé, és kint az utcán megy a főzés... Jó kis közösségi program, mert olyankor összegyűlnek kóstolni a szomszédok. Mindez teljesen legális! Az állam még a mobil főzősöket sem adóztatja meg.

A napokban láttam az egyik áruházban egész főző kollekciót 30 literestől 300 literesig.

Én nyaranta kajszibaracból szoktam pálinkát főzni (már amikor terem). A cefrekészítésnek itt semmi különös tudománya nincs. Ahogy elkezd hullani a gyümölcs a fáról, elővesszük a műanyag hordót, és folyamatosan gyűjtjük bele az anyagot. Mivel édesmagú barackfáim vannak, én nem szoktam kimagozni a gyümölcsöt. A gyümölcsön kívül SEMMIT sem teszünk bele. Amint lefogyott a gyümölcs a fáról, és az utolsó adag is belekerült a cefrébe 4-5 nap múlva (kb. ekkor áll le a forrása) szólunk a főzőnek, aki megméri a cukortartalma/alkoholfokot és már hozza is a fölszerelését. Azt mondják, hogy a barackból készült cefre nagyon kényes arra, hogy a forrás leállása után azonnal ki kell főzni. A többi gyümölcs cefréjét lezárva tárolni is lehet, nem lesz semmi baja.

Ez a tudomány apáról fiúra száll, és itt a faluban nincs olyan embre akik ne tudna pálinkát főzni, sőt olyan sincs, akinek 100 liternél kevesebb pálinkája lenne bespájzolva...

Beodra

Előzmény: comad (1030)