Mijo Creative Commons License 2006.01.15 0 0 78

 

Kedves Józsi, eszerint láttad ezt a filmet? Mert ez alapján nem vagyok biztos benne.

 

Józsi, most esetedben egyike annak a kivételnek szólal meg, mely szféráról sajnos a legnagyobb jóindulattal sem hihető a 99 %. Felderítési mutatóid neked inkább lehetnek, de nagyon jól tudjuk, hogy a nyilvánosságra került "szeplős" zsandárok (de jöhet képbe a financ is, meg a határőr is) száma csak a jéghegy csúcsa, elég, ha ilyen témakörökkel foglalkozó fórumokban körülnézünk, és máris el lehet borzadni.

De a bulvársajtónak köszönhetően bizony jóval több napvilágot lát, mint amennyiről hírt kaptunk verescsillagos időkben.

A mi rendőreink semmivel sem különbek, mint azok a szomszédaink, akikre pökhendin magyaros módon mutogatni szoktunk. Csak éppen minél "balkánibb" az összehasonlítás (nem véletlenül tettem idézőjelbe), annál rentábilisabb. Csak a nagyon vak emberek nem gyanítják, milyen jó biznisz "vadvonuló utjainkon" portyázni, és ezt honunkat átszelő módon értem. Nem titok ez, szinte mindenkinek akad saját élménye is. Amíg a bérek ilyenek maradnak, addig bizony jelentős szerepe marad a paraszolvenciának (legyünk lájtosak), légyen az társadalmunk bármely szeglete. Ez a mi Júniónk, bizony afféle esélyegyenlőség nélküli szegényházi Júnió, itt csak a "szokott kiváltságos kör", a felső tízezer élvezi annak számukra rendelt előnyeit.

 

Én más miatt tartottam ezt a nyers és melankólikus filmet figyelemre méltónak.

Én ismerek olyan rendőrtisztet, kinek feladata a "házonbévüli" felderítés volt, ha jól gyanítom, akár konspriratív módszerekkel is. Csakhogy nálunk ez a játék, ha jól tudom, nem is olyan egyszerű, erről valóban inkább ti rendőrök tudtok többet. Annyi azért az én tarsolyomban is akad, hogy akadt, aki ezt a fajta munkát megutálta, lévén ha a "lebuktatott" kolléga "batya" volt, akkor "körösztapiék" ejtették az ügyet.

Józsi, ezekről a dolgokról, biztos vagyok, hogy sem te, sem más rendőr nem fog nyílt színen szót váltani.

Felhozok egy példát: enegm mindig röhögőgörcs kerülget, amikor a tévében meglátom Gergényi "vasprefektust". Nem más jut eszembe, mint az őáltala megtisztított megyeszékhely pl. strigóktól és futtatottjaiktól. Na most én még nem tudtam úgy Kecskemétre menni kocsival, hogy évszaktól függetlenül ne láttam volna minden alkalommal 8-10 kurvát strichelni. És ekkor hazabeszélhetek, lévén érdekes módon ennek a műfajnak Baján és környékén, Gergényi nélkül sem volt az utakon sosem divatja.

Ugyanez a visszafogottság viszont nem mondható el kábítószerek forgalmazása és használata terén, még az ifjúság köréből is számtalan esetben hallok felháborodott hangokat, mondván az már mindennek a teteje, ami ezen a téren tapasztalható. Szülő is akad ilyen dögivel, csak hát ki mer szólni manapság :((....

 

Visszatérek a filmre: igen, bemutatnám belügyeseknek, financoknak egyaránt. Csak hogy elgondolkodjanak azon, hogy az EU, vajon tud-e olyan igénnyel hatni miránk is, hogy a filmben látott módszerek alkalmazhatók legyenek. És mindez számomra azért téma, mert itt van a fejemben mindaz a számtalan mocskos eset, ami a mi környékünket jellemezte az elmúlt 30-35 év során, kérem nem feledni, tizenöt éves korom óta kocsmajáró embör volnék, és hát ilyen közegben sokmindennel állt módomban találkozni, rengeteg információhoz volt módom gyakran akaratlanul is hozzájutni.

(Igen, egyszer meg is kéne mindezt írni, annál mindenképpen különb módon, mint tették ezt már némelyek. Majd, ha halálos beteggé fogok egyszer válni, akkor - már minden mindegy alapon - lehet, hogy meg is fogom tenni.)

 

Abbahagyom most Józsi, mert fölzakkant bennem a múlt, az a múlt, mely számomra nem 99 %-os tisztaságról tanúskodik.

 

Egyet még.

 

"A rendőrök ugyan egyenruhát viselnek, de ettől ugyanolyan emberek mint bárki más. szerintem..."

 

Vitathatatlanul igazad van! Szerintem is.

Mindvégig erről beszéltem .....

 

Üdv: Mijo

 

 

Előzmény: ferenczijózsi (77)