Szia Tatti!
Korábban én is próbálkoztam papaya nevelésével, így van némi információm. Az egyik legfontosabb, hogy fertőtlenített földbe kell ültetni, palántadőlés ellen (gomba) permetezni kell. (fertőtlenítés: vizes földet berakod pár percre a mikróba, sütőbe, hogy a benne lévő élőlények, gombák, baktériumok elpusztuljanak.)
Én ezeket nem tettem meg, egyszerűen csak a burokból kiszedett magokat beleraktam a földbe, és szépen ki is kellt mindegyik. Mikor kb 30 cm magasságot elérték, sorra dőltek ki, akármit is csináltam. Itt a fórumon homályosítottak fel, hogy mit kellett volna csinálnom. (Kb 30 magot ültettem el, ugyanennyit anyukám, így osztogattuk boldog-boldogtalannak, hogy ők is nevelgessék. Mindenkinél elpusztult, pedig a sámántánctól kezdve a különböző nevelési módokon keresztül mindent kipróbáltunk.)
Némi információ a tartásával kapcsolatban: Szereti a meleget és a napfényt. Nyáron nyugodtan ki lehet rakni szoktatás után az udvarra, akár a tűző napra is. Ekkor gyakrabban kell locsolni, hogy ne kókadjanak le a nagy levelei, de arra ügyelni kell, hogy könnyen kirohad. Télen a szárazságot jobban tűri. Laza, jó vízáteresztő képességú földbe kell ültetni. Nitrogénes tápoldattal lehet havonta öntözni, a szerves trágya is jó neki.
Metszeni nem kell, de ahol megsérül, ott elágazik. Gyorsan nő. Ahhoz, hogy teremjen, kell egy termő és egy porzó növény. Nagy melegben (trópusokon) előfordul, hogy egy növény megváltoztatja a nemét, hoz porzó és termő virágokat is. Minél melegebb van, annál jobban érik a gyümölcs, édesebb lesz. Átültetéskor vigyázni kell, mert könnyen sérül a gyökérzete.
Röviden, ennyi. Sok sikert! Számolj majd be a későbbiekben is a fejleményekről.
Üdv.
Évi