N0rb3rt Creative Commons License 2006.01.10 0 0 9008
Sziasztok!

 

[Más fórumokon is feltettem a kérdést. Elnézést, aki már olvasta.]

 

Babaúszással kapcsolatban szeretnék kérdezni.

 

Ilyen kérdések foglalkoztatnak, mint pl.:

* higiéniai szempontból melyik helyet tartjátok legjobbnak? (Volt ugyanis ismerősöm, aki azért hagyta abba, mert rendszeresen megbetegedett az úszások után.)

* A babaúszós medencéket mindenhol kizárólag csak erre a célra használják?

* Van-e olyan hely, ahol nem hétfőn cserélik a vizet (mi csak hétvégén tudnánk eljárni, és akkorra, már az 1 hetes víz nem biztos, hogy a legjobb)

 

Illetve összességében is kíváncsi lennék a véleményetekre azzal kapcsolatban, hogy vajon mennyi haszna van és ha igen mi a babaúszásnak?

 

Amiket olvastam a témáról nekem annyi derült ki, hogy (ha a gyerek is élvezi) ez egy kellemes családi program, és a használ a baba mozgáskultúrájuknak.

Arról hogy a víz megszokását mennyire szolgálja már megoszlik a vélemény, mert ugyanannyira okozhat víziszonyt a kezdeti negatív tapasztalat, mint amennyire vízbiztonságot adhat. Bár szerintem ez utóbbi a jellemzőbb.

 

De hallottam olyat is, hogy a babaúszásos gyerkőcök a későbbi „igazi” úszásoktatás alkalmával nagyon nehezen vetkőzik le a búvárreflex fenntartásával meglevő beidegződésüket. Az sem egyértelmű, hogy a gyerek számára is ugyanolyan felhőtlen játéknak tűnik, hogy akarata ellenére a víz alá kerül. Amikor ő igyekszik le egy játékért, az más tészta.

 

Esetleg a nem katonás rendben (tanfolyam szerűen) látogatott babaúszások, illetve a gyakorlatok szabad, minél játékosabb szinten tartásával elkerülhető a rossz beidegződés?

 

A párás, baktériumoknak kedvező levegő asztmára hajlamosító hatása állítólag tény, viszont honnan tudja az ember egy 4-5 hónapos gyerekről, hogy bajt okozok-e neki ezzel.

Nekem van egy 10%-os asztmám. A hajlam örökölhető? Vagy túl sokat aggódom? ;-)


Előre is köszi a hozzászólásokat!