egy mutáns Creative Commons License 2006.01.10 0 0 15842

Öntsünk látszólagosan (vagy valóságosan?) tiszta vizet a fejekbe.

 

Hogyan mérjük a rudak hosszát a specrelben?

Először is lássuk tisztán, hogy a rudak igaziból nem tartoznak a specrel fogalmi körébe. Ide események tartoznak.

Analóg példa:

Legyen a síkon egy x-y Descartes koordinátarendszer. Az x-et nevezzem hossznak, az y-t nevezzem magasságnak. Legyen egy "A" pont: xA, yA.

Ez a pont az origóval és a x, y tengelyekkel megad egy téglalapot. A téglalap hossza: xA, magassága: yA.

Különböző mértékben az origó körül elforgatott koordinátarendszerekben a téglalap hossza és magassága más és más. Változott-e a téglalap aszerint, hogy más rendszerből nézem-e: igen: megnyúlt-laposodott, vagy rövidült-vastagodott.

Valóságos-e ez vagy látszólagos?

Hogyan mérem meg a téglalap hosszát, magasságát mérőszalagokkal?

Az analógia azt jelenti, hogy a mérőszalagok csak x ill. y irányúak lehetnek, csak hosszúságot ill. magasságot mérnek. Magyarul: egymás mellé tevéssel csak azonos magasságú pontok közötti hosszat tudok mérni.

Hogyan mérem meg a téglalap hosszát? Egymás mellé tevéssel csak egy speciális rendszerben tudom megmérni: amikor az x tengely átmegy az "A" ponton.

Egy ferde rendszerben a mérési utasítás:  fektessünk egy hosszat mérő x irányú mérőszalagot át az "A" ponton, és keressük meg, hogy hol metszi ezen mérőszalag az y tengelyt. (Ebbe az is belefér, hogy elviszem Párizsba, azaz leviszem az x tengelyre a mérőszalagomat, és az otani osztásokkal hasonlítom össze.)

Magyarul: keressünk az y tengelyen egy olyan "B" pontot, ami egymagasságban van az "A" ponttal. Ezen "B" pont és az "A" pont kozotti x irányú (mérhető) méret lesz a téglalap hossza.

Ugyanígy a téridőben: mozgó test hosszát időmérés nélkül nem tudom megmérni, kell keresni két azonos idejű eseményt a rúd két végén, és ennek x irányú távolsága lesz a rúd hossza.

 

Mindenki saját ízlése szerint döntse el, mit tekint látszólagosnak, és mit valóságosnak.

 

A téglalapon = rúdon semmilyen szerkezeti változás nem történt, nincs benne feszültség, nincsenek adiabatikus változások és kvantumszámok se, homogén rúdra és atomos rúdra is igaz minden. Csak tiszta geometria.

 

Legalábbis ez egy mutáns világképe.

 

 

Előzmény: muallim (15822)