mmormota Creative Commons License 2006.01.09 0 0 15837

Beleolvastam kicsit. Totál hülyeség mindenütt.

Pl. a legelején. Elkezdi feszegetni, hogy az órák nem minden máshoz vannak szinkronizálva, hanem egyetlen valamihez. :-)

Jó vicc. Ez egy mozgó rendszer, a lehetséges partnerek különböző relatív sebességűek, ráadásul eltérő gravitációs térben lehetnek. Elvileg lehetetlen tökéletes szinkront létrehozni.

Amit létrehoznak, az se valódi szinkron, hanem a földi idő erőből történő ráerőszakolása a satellitekre.

Eszébe sem jut, mire való a GPS.

Arra tervezték, hogy földi kütyük a saját pozíciójukat és sebességüket ki tudják számolni abból, amit a holdakról vesznek. Ehhez az kell, hogy a holdak tudják magukról hogy hol vannak, mennyi az idő, meg a futási idők különbségek a vevőnél. Az órák járásában szükségképpen és elvileg különbségek vannak. Nem kiküszöbölhető, erről szól az egész RE. Ezek azonban kicsik, nem önmagukban zavarják a mérést. Abból lenne a baj, ha az eltérések összegződni tudnának, mert egy idő után elmásznának a holdak órái. Ezt nem hagyják, és rájuk erőszakolják a földi időt.

Belelapoztam még, valami egészen elképesztő laikus idétlenséget ír a fotonok gravitációs térben változó frekvenciájáról.

A teljes kielemzés komoly munka lenne, ez a cikk meg egy ökörség. Azt a 10 percet se érte meg, amíg belenéztem.

Pedig én se vagyok fizikus. 

Előzmény: Yorg365 (15832)