muallim Creative Commons License 2006.01.09 0 0 15825

Ez így "fésületlenül" kicsit bizarr lehet, de ez van. = sokvilág elmélet, ahány rendszer annyi világ, annyi valóság ....

 

Hogyan tudnánk másképp definiálni a saját rendszerünkben egy mozgó tárgy hosszát mint úgy, hogy azt a távolságot nevezem a tárgy hosszának, amit egy adott időpontban (az én rendszeremben egyidejűleg) az eleje és a vége között mértem?

 

A mozgási hosszát tudjuk definiálni egy mérési utasítással, ami teljesen más mint a nyugalomban lévő vonat hosszmérési utasítása. Hát éppen ez a különbség adja az eltérő méretet. És az órákkal történő mérés mindíg rövidebb  méretet ad!

Így már érted.

A nyugalmi hossz meg annyiból kitüntetett, hogy a mozgási hosszaknál mindíg rövidebb. Csak ebből a szempontból van jelentősége a valóságos hossznak, mert ez egyezik meg a Galilei tr. valóságos hosszával ( klasszikus valóság )

Még hozzáteszem, hogy nyugalmi hosszat mindíg csak egy rendszerben tudok mérni, míg mozgási hosszakat akárhányban. Ha több valóságos hossz lenne, akkor minimum két rendszerben kéne nyugalomban lennie és azt jelentené, hogy.... de nem ragozom

 

 


Előzmény: Mungo (15812)