fabris123 Creative Commons License 2006.01.08 0 0 284
Volt szerencsém hétvégén a helyi Fiat szalonban alaposan szemügyre venni egy Active és Dynamic felszereltségű gépet. A benyomásaim vegyesek: Kivülről gyönyörű minden oldalról még a disztárcsákkal is. A belsejétől már nem vagyok elragadtatva. Az Active-nak eléggé gyászos a beltere. A Dynamic-é se sokkal jobb csak a kárpit színében különbözik, és abban hogy a középkonzol kerete világos színű. Kárpit alig van az ajtón a sok műanyagtól. A műszerfal és a kormány szép, az ajtó ivei is. A középkonzol viszont a német egyszerűséget sugározza, magyarán ronda az előző Puntóéhoz képest. A gombok sima téglalap alakúak, semmi kidolgozás, él rajtuk, olyanon mint egy számológép billentyűi. A szellőztető rendszer tekerői is tiszta primitivek, mintha egy Polóba ültem volna bele. A műanyagok kemények, de a mintázatuk jó. A feláras bőrkormány és bőrváltó nagyon feldobja a belteret, bár a kormány bőr nélkül is jól mutat. A kesztyűtartó nagyobb mint előző Puntóé és két rekesz van benne ez is jó pont. Ami bosszantó, hogy az anyósülésen keskeny a bal lábnak a hely a középkonzol jobb széle miatt. Ami szintén nem jó ötlet, hogy a csomagtartó nyitógombját felrakták a középkonzolra a city szervó gomb mellé. Kellemes, ha menet közben félrenyúlunk és a csomagtartót kinyitjuk a szervóátkapcsolás helyett: a gombok ugyanis picik és közvetlenül egymás mellett vannak. Nem tartom jó ötletnek, hogy a tanksapka nem zárható kulccsal. Minden indulás előtt azt nézegessem, hogy megvan-e még a tanksapka? A csomagtartó kivülről kulccsal nem nyitható mert nincs kulcslyuk. Sőt, nincs fogantyú sem. A középkonzolon lévő gomb megnyomásával az ajtó alja 1-1,5 cm-t kifele ugrik, és a pereménél kell felemelni... A csomagtartó mélysége kb. 1,5 cm-t csökkent az ötajtós Puntóéhoz képest. Jó hir, hogy teljes pótkereket adnak. A kocsi 19 cm-es hossznövekedéséből egyedül hátul ülve lehet érezni valamit: kb. 5 cm-rel nőtt a lábtér hossza. További 10 cm ráment a gyalogosvédő motorháztetőre, a maradék négy nem tudom hol van, ráadásul még a csomagtartó is összement. Összegezve kivülről egy gyönyörű autó, sajnos germanoid beltérrel, pár bosszantó dologgal és magas árral. Az alapár azért magas, mert a két alap benzines a műszaki adatai alapján is röhejnek tűnik egy majd 1,2 tonnás kocsihoz. A multijet-tel biztos jó lesz csak az + 400e kapásból. Sajnos tesztvezetni nem tudtam, mert Multijet-jük nem volt, majd a jövő héten. Amúgy lehet örülni az áfa csökkentés áldásos hatásának: az áfa csökkentés és regadó változás miatt a Multijeteknek 50e Ft-tal a benzineseknek kb. 20-30e Ft-tal kellene olcsóbbnak lenniük január 1-től. A Fiat Hungary viszont megemelte a nettó árakat, igy minden maradt ugyanannyi mint decemberben, hurrá...