ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.01.08 0 0 5015

 

"Mivel a fuzió vagy 100* nagyobb hatékonyságú,így az 10 000 gigawatnyi erőmű kapacitás üzemeltetéséhez kell évente 100 tonna lítium, ami azt jelenti hogy vagy 120 ezer évig elég a lítium ha csak a jelenlegi enegiafelhasználásunkat fedezzük belölle.(mármint az olajat,gázt,szenet és uránt)."

 

pontosítsunk.

jelenleg kb 16.000 GW kapacitás üzemel.  Az EIA évi 2,6%-os növekedéssel számol, azaz 70 / 2,6 = 27 évente duplázódik a kapacitás, azaz a jelenlegi trenddel a század végére kb 100.000 GW-nyi kapacitással kéne számolni.

 

http://www.eia.doe.gov/oiaf/ieo/electricity.html

 

 

World Net Electricity Consumption, 2002 - 2025

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

..de még ha a mai fogyasztással is számolunk, akkor is inkább az általam említett 10%-os hozzájárulás van közelebb az igazsághoz.

Mint említettem volt, érdemes elolvasni az ITER faq-ját, elég sok buktatót lehet közelebbről megismerni.  Ezek közül a Lítium csak egy a sok közül, de nézzük mit írnak róla:

 

http://www.iter.org/FAQ/TR4.htm

 

The actual amount of Li consumed in fusion to produce tritium is 2.6 t /GW(electric)/year. This means a typical eventual deployment of fusion based on DT - perhaps 1000 1 GW(e) reactors worldwide - would consume ~3kt/year. Given that proven resources of easily recoverable lithium (<$50/kg) are in the range of 12 MT, this doesn't look to be a problem.

 

tehát aszondja, hogy egy tipikus esetben kb 1000 GW-nyi erőmű-kapacitást helyeznek üzembe világszerte - ez pedig már most is kevesebb mint 10%, de az évszázad végére tipikusan 1%-a lesz a világ teljes villamosenergia-fogyasztásának.

 

Of course things are not quite that simple. First the amount of lithium used in designs of tritium-breeding blankets for reactors is about 100-1000 t/GW(e). This means up to 1 MT of lithium is locked up in 1000 reactors.

 

itt pedig megtudtuk, hogy 1000 GW fúziós reaktor megépítéséhez 1 MT Lítiumot is beépíthetnek - még akkor is, ha közvetlenül nem vesz részt a teljes mennyiség a reakcióban.

 

végül persze menyugodhatunk, hiszen ha kifogy a földből a Lítium, akkor még mindig ott van az óceán, csakhogy míg a földben a lítium koncentrációja átlag 30 ppm (a bányászati helyeken ennek legalább 10-szerese), addig az óceánban 0,2 ppm. 

 

következtetés:

 

a fúziós erőmű iszonyú sok akadályt kell még legyőzzön, ezek közül a lítium csak az egyik, ennél nagyobb gond a sugárzás, és ha minden akadályt legyőzünk, a fúziós erőmű akkor is csak kis %-al járul hozzá az energiatermeléshez.

 

az emberiség ha túl akarja élni önmagát, akkor atomenergiára szüksége lesz, de a "tiszta" fúziós reaktorok helyett több reményt nyújtanak a 3. és 4. generációs atomreaktorok.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (5014)