bleroy Creative Commons License 2006.01.07 0 0 7001

http://www.solstar.hu/Info/A%20magnesek/a%20magnesek.htm

 

A MÁGNESESSÉG HATÁSA AZ EMBERI SZERVEZETRE

          A fájdalmak enyhítésére és más egészségügyi problémák kezelésére évszázadokon keresztül alkalmaztak mágneseket. Kínai orvosok már i.e. 200-ban természetes mágneseket használtak a testet átjáró „csi" energiák kiegyensúlyozására. Nézeteik szerint ezek zavara okozta a betegségeket. Amerikában a '90-es években figyeltek fel a mágnesterápiára, amikor számos profi sportoló számolt be arról, hogy mágnesek segítségével szabadultak meg gyötrő fájdalmaiktól.


          Évszázadokkal ezelőtt a Földet sokkal erősebb mágneses mező vette körül, mint ma. A tudósok régóta vizsgálják gyengülését és, hogy ez milyen negatív következményekkel van egészségünkre. Mikor a Föld mágneses teréből kikerülő űrhajósoknál visszatérésükkor észlelték ezeket a hatásokat, mágneseket helyeztek el az űrhajókban, hogy gondoskodjanak a megfelelő erősségű mágneses térről.
A mágnesek fájdalomcsillapító és terápiás hatását azzal magyarázzák, hogy a fájdalom elektromos jelként haladva az idegsejtek között megszünteti a sejtek polaritását, amit a mágnesek helyreállítanak. Ily módon blokkolják a fájdalmat, valamint gyengítik az idegek fájdalomtovábbító képességét. Ezen túlmenően a véráramban lévő töltött részecskék vonzásával és taszításával növelik a keringés sebességét. Így a szövetekbe több oxigén és tápanyag kerül, amely gyorsítja a gyógyulást.

A NASA felfedezése forradalmasítja a mágnesterápiát

           A NASA irányítóközpontjában egy nap rejtélyes orvosi jelenségre lettek figyelmesek. A mindaddig tökéletes egészségi állapotban és testi kondícióban levő űrhajósok egyszercsak különös fáradtságra és gyengeségre kezdtek el panaszkodni néhány űrben töltött nap után. Valójában már az első űrutazásoknál kiderült, hogy az űrben eltöltött hosszabb idő kalciumveszteséget és izomgörcsöket okoz. Ez a friss felfedezés azonban az úrsikló program jövőjét fenyegette. A NASA tudósai hihetetlen tempóban kutatták ennek okát majd teljesen váratlan megoldásra leltek. Azt találták, hogy a Föld mágneses mezejének elhagyása következtében az űrhajósok teste rosszabbul és kisebb hatékonysággal kezdett működni. Válaszul mágneseket helyeztek el az űrruhákban és az űrhajókban.

          Az ilyen események vezettek el odáig, hogy az orvosok gyanítani kezdték, hogy a környezeti mágneses mező csökkenése vagy hiánya kóros tünetek egész sorát okozhatja. Az elmúlt százötven év alatt a tudósok a Föld mágneses mezejének erőteljes csökkenését észlelték. Néhány kutató ezt a jelenséget az elmúlt két évszázad során lezajlott drámai mértékű iparosításának tulajdonítja. Mivel az emberek beton- és acélépítményekben laknak és dolgoznak és betonon járnak, a testük nem részesül a Föld természetes mágneses energiájából. A számítógépek, TV-képernyők, rádiók, radarok, háztartási gépek és a kocsinkban található elektromos berendezések hatása is csökkenti a mágnesesség erejét. Ilyenformán a Földön mindenki kisebb-nagyobb mértékben űrsikló-szindrómában szenved.  Nemrégiben végzett kutatások kimutatták, hogy mágnesek alkalmazásával kompenzálni lehet a lecsökkent mágneses tér okozta hatásokat, ami komoly terápiás jelentőséggel bír. A mágnesek használata jobb közérzetet és egészségi állapotot eredményez.  Alkalmazásuk eredményeként növekszik a test energiaszintje, csökken a fáradékonyság, hatékonyabbá válnak a gyógyulási folyamatok, valamint kisebb lesz az izületi gyulladások miatt fellépő fájdalom. Hogyan lehet mindezt megmagyarázni?  Sok orvos és tudós kezdi már úgy gondolni, hogy a testnek van egy biomágneses rendszere, amely befolyáso lja a vérkeringés, valamint az idegrendszer és a hormonális rendszer működését. 

          A feltételezések szerint a mágneses terápia pozitív hatásának az egyik alapja az, hogy hatékonyabbá teszi a vér oxigénszállító működését. A mágneses karkötők és pólyák teljesen átmágnesezik a vastartalmú hemoglobint a vérben, miáltal az több oxigént lesz képes a tüdőből a szövetekhez szállítani, és több széndioxidot tud eltávolítani a testből. Az eredmény az energiaszint megnövekedése és a fáradékonyság csökkenése. Mag uk a szövetek is egészségesebbé válnak. 

          Némely tudós azon a véleményen van, hogy a test minden sejtjét mágneses mező burkolja be, és ennek a mezőnek az ingadozásai a szervezet nem kielégítő működéséhez vezethetnek. A mágneses karkötők segítenek helyreállítani a testszövetek mágneses egyensúlyát, ami az általános egészségi állapot javulásához vezet.

          Habár a tudomány még csak most kezdi felfedezni a mágnesek gyógyító erejét, történelmi tények mutatják, hogy ez a hatás már az ókor óta ismert volt. Már India tízezer évvel ezelőtt keletkezett ősi szent írásai a Védák is említik a betegségek mágneskövekkel történő kezelését.  Kínában a Sárga Császár belgyógyászati parancsolatai néven ismert ősi kínai szöveg ír a mágnesek gyógyászati alkalmazásáról. Kleopátra egyiptomi királynő mágneseket viselt a homlokán, hogy lassítsa az öregedést és megőrizze a szépségét. Arra is vannak bizonyítékok, hogy az ókori görögök is alkalmazták a mágneses gyógyítást, amely hosszú ideig feledésbe merült, majd a tizenkilencedik században tért vissza a népi gyógyászatban. Amerikában a mágneses gyógyászat iránti érdeklődés a 90-es években kezdődött,  mikor több profi futball és golfjátékos úgy nyilatkozott, hogy a mágneses eszközök helyrehozták folyamatos kellemetlenséget jelentő fájdalmaikat és sérüléseiket. Napjainkban a mágneses terápia valódi tudományos alappal bíró, hatékony gyógymódként az orvosok között is kezd egyre népszerűbbé válni.

          Maga a "mágnes" szó valószínűleg görög eredetű, eredetileg Magnes Lithos vagy magnéziai kő. Magnézia  Görögországg egy része volt, ahol sok mágneskövet lehetett találni. A görög kifejezés később magnetára módosult a latin nyelvben.

A fájdalom biokémiai mechanizmusai

          Gary Null Mágneses gyógyászat című könyvében azzal magyarázza a mágnesek fájdalom csillapító hatását, hogy visszaállítják a sejtek rendes polarizációját. A fájdalmak ugyanis elektromos jel formájában végighaladva az idegrendszeren depolarizálják a sejteket. Ebből következően mágnes tér hatására a fájdalmak enyhülnek, terjedésük lelassul.

        Az alternatív gyógyászat Gale-féle enciklopédiája említi, hogy a mágnesek hatására megnő a vérkeringés, ioncsere és oxigénáramlás jön létre a fájdalmas területen. A megnövekedett oxigénszint a vérben és a szövetekben jelentősen meggyorsítja a gyógyulás folyamatát. 

          A mágneses gyógyászatot egyre szélesebb körbed fogadják el alternatív fájdalomcsillapító eljárásként. Az ötvenes évek vége óta több száz tanulmány bizonyítja hatásosságát.