DJG Creative Commons License 2006.01.05 0 0 30802
Szerintem félreértetted a valóban kicsit szerteágazó válaszokat. Itt alapvetôen nem arról van szó, hogy munkaidô vagy nem, és mikor mi etikus. Itt technikai kérdésekrôl van szó. Egyikünk sincs ott, nem ismeri a konkrét körülményeket, de abból, amit te elmondtál, az tûnik a legvalószínûbbnek, hogy az a megoldás, amit te keresel, így, saját magad által megoldva, a rendszergazda kikerülésével, igen nagy biztonsági kockázatnak tenné ki a vállalati rendszereteket. Ezért nem akaródzik senkinek konkrét tanácsot adni, hogy hogyan oldd meg. Olyan ez, mintha egy autós topikban arról érdeklôdnél, hogy hogyan lehet spárgával és ragasztószalaggal megjavítanod az autód fékjét. Arra sem kapnál választ, és nem azért, mert rosszindulatú alakok vesznek részt a vitában, hanem mert ilyenben senki nem ad tanácsot.

Technikailag a dolog megoldható és jól kezelhetô, mások már említették, router kell hozzá. Annak megfelelô beállítása, kellôképpen adaptálva a meglévô hálózathoz, hogy ha változik valami, a biztonságosabb irányába menjen, ne fordítva. Ez nem oldható meg a rendszergazda aktív közremûködése nélkül.

Azt meg ne bántásnak, hanem kifejezetten jószándékú figyelmeztetésnek vedd, hogy megemlítjük: ha ezt a kibedugdosós megoldást is a rendszergazda háta mögött csinálod, és ô nem is tud róla, nagy bajba kerülhetsz. Ha bármi baj történik, és kiderül, alighanem nagyon, de nagyon nyûgösek lesznek a cégnél. Nem hiszem, hogy ezt érdemes lenne megkockáztatnod, bár ez nyilván a te döntésed, nem a miénk.

Az internet veszélyes üzem. Ha otthon csinálod, akkor is az, de akkor legfeljebb a családi fotók és a játékok kerülnek veszélybe; ha van a gépen fontosabb, azt remélhetôleg úgyis lemented biztonságosabb helyre. Céges környezetben ennél sokkal nagyobb a veszély. Kényes egyensúly, hogy mit hogyan kell beállítani, mit hogyan kell engedélyezni. Ha ezek szerint nálatok amúgy nincs hozzáférés a külvilághoz, vagy legalábbis ezekrôl a gépekrôl nem, akkor a rendszergazda ennek megfelelôen állította be a dolgokat, és alakította ki az egyensúlyt. Ha te ezt egyoldalúan felborítod, anélkül, hogy errôl ô tudna, és ennek megfelelôen átállíthatná, amit szükséges, akár már holnap bejöhet egy olyan támadás, ami romba dönti az egész cég informatikai rendszerét.

Üdv,
Gábor
Előzmény: cs_gaborka (30797)