lazsak.a Creative Commons License 2006.01.04 0 0 616

     Kedves cyprus people!

  Olvasom Baronust s közben a könyvbe is jegyzetelek (meg füzetbe is).Már III.Szilveszterig eljutottam , de visszatértem az elejére , mert ez nem regény , s másképp kell feldolgozni.

 ------A 29.oldalon: " A különféle forgalomban levő enciklopédiák egyébként ma úgy tekintik , hogy V.Istvánnal [AD885-891] fejeződik be ez a Liber Pontificalis. Csillagászati időben ez nekünk az i.sz. 1075-1081-es időt jelenti,..."

 

 A libereknek utánanéztem a Révaiban.

----Liber diurnus Romanorum pontificum a.m. a római pápák napi könyve; a pápai kancellária legrégibb még létező iratminta gyűjteménye , amelyet a régi minták felhasználásával a VIII.sz. vége felé állapitottak meg és II.Sándor haláláig (1073) naponkint használtak.

                  A két liber  végső dátuma egyugyanazon  időszak végét jelzi.

 

Érdekes lehet még a Liber extra , melyben   "Gratianus szerzetes az 1139-ig képződött  egyházi joganyagot gyűjtötte össze" . De ezt mihamar kiegészitették, mely 1234-re készült el és a mű öt könyvre oszlik.

 

  Látható , hogy nagy Karesz után a teokrácia kialakulásához mennyi időre volt szükség . 

 Bár  " Kr.u.492. I. Gelasius római pápa megkezdi a harcot az egyház , mint univerzális európai kaszt kialakitásáért." ( Olvasom Bakos Attila:A Duna Evangéliuma c. könyv 522. oldalán. )