Törölt nick Creative Commons License 2006.01.03 0 0 1232
Kedves Rone, csalódást okoztál. Azt hittem, egyetértünk abban, hogy olyan beteljesült próféciát fogsz felmutatni, amely megfelel az alábbiaknak:

- kellően konkrét, nem pedig többféleképpen értelmezhető metafora,
- pontosan meg lehet határozni, mikor kell bekövetkeznie,
- a beteljesítő esemény csak egyetlen (történelmi) esemény lehet,
- a beteljesülést nem maga a Biblia igazolja, hanem egyéb, hiteles forrás (más szóval a beteljesítő esemény a világi tudomány számára közismert).

"És az Isten országának ez az evangéliuma hirdettetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jő el a vég." (Mát. 24:14) Soha azelőtt nem prédikálták ilyen széles körben a Királyság jó hírét - így egyértelmű beteljesedése a fennt idézett próféciának!

A te példádban nincs konkrét esemény. A Biblia annyit ír, hogy majd egyszer az egész világon az evangéliumot hirdetik, és akkor eljön a vég. Hogy ez a vég micsoda, azt nem tudom (de naiv értelmezésemben az evangélumhirdetés vége, mert ha az egész világ keresztény lesz, akkor minek tovább hirdetni).

Az, hogy az egész világon az evangéliumot hirdetik, az én szememben vagy azt jelentheti, hogy mindenki keresztény lesz, vagy azt, hogy nincs a világnak olyan pontja, ahol ne lenne igehirdető. Szó szerinti értelemben egyik sem teljesült, és valószínűleg nem is teljesülhet.

A nagyobbik baj azonban az, hogy - ahogy írod - a jövendölés azáltal teljesült be, hogy "Soha azelőtt nem prédikálták ilyen széles körben a Királyság jó hírét". És ha egy év múlva tízezerrel többen prédikálják? Akkor egy év múlva teljesedik be?

Tehát még egyszer:

- kellően konkrét, nem pedig többféleképpen értelmezhető metafora,
- pontosan meg lehet határozni, mikor kell bekövetkeznie,
- a beteljesítő esemény csak egyetlen (történelmi) esemény lehet,
- a beteljesülést nem maga a Biblia igazolja, hanem egyéb, hiteles forrás (más szóval a beteljesítő esemény a világi tudomány számára közismert).
Előzmény: RoneJT (1212)