ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.01.02 0 0 4944

 

még több info a gázfogyasztásról:

 

 

 

http://index.hu/gazdasag/magyar/gaz060102/

 

Tartalék másfél hónapra

 

A Mol Rt. sajtóirodáját és kommunikációs munkatársait napközben nem lehetett elérni, még a mobiltelefonokat sem vették fel, és visszahívási kéréseinknek sem tettek eleget; a cég délután tart sajtótájékoztatót a gázhelyzetről. Ferencz I. Szabolcs, a Mol-csoport kommunikációs igazgatója reggel az Info Rádióban azt nyilatkozta: Magyarország másfél hónapra elegendő gáztartalékkal rendelkezik, vagyis ennyi ideig akkor sem lenne gond, ha egyáltalán nem érkezne földgáz Magyarországra.

 

Ferencz I. Szabolcs az Info Rádióban azt is elmondta, hogy egy átlagos téli napon 65-70 millió köbméter gáz fogy Magyarországon, ugyanakkor legfeljebb 42 millió köbméter érkezik, ami azt jelenti, hogy normális téli napokon is a nyáron felhalmozott készletekkel kell kiegészíteni a napi ellátást. Úgy tudjuk, a Mol - azon kívül, hogy a vele erre szerződött nagyfogyasztókat felszólította az olajra való átállásra - egyelőre nem tervezi a gázfelhasználás korlátozását.

 

Százmillió köbmétert nyúlt le Ukrajna?

 

Az orosz Gazprom gázipari monopólium hétfőn azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy 100 millió köbméter földgázt levett abból az orosz földgázból, amit a Gazprom az ukrán területen átvezető csővezetéken át szán az európai vevőinek. Az Interfax orosz hírügynökség jelentette, hogy Alexander Medvegyev, a Gazprom alelnöke javasolni fogja: független auditorok ellenőrizzék, mekkora mennyiségű földgáz kerül be az ukrán csővezeték-hálózatba.

 

A magyarországi gázellátás nehézségeit is okozó orosz-ukrán gázvita amiatt robbant ki, mert az orosz állami tulajdonú Gazprom ezer köbméter gáz árát az addigi 50 dollárról 230 dollárra akarta emelni január elsejétől. Ukrajna azonban az emelést drasztikusnak tartja, és azt csak fokozatosan, négy év alatt szeretné elérni az oroszok által kért árszintet, 2006-tól csak 80 dollárt fizetne, az oroszok ezért január elsején elkezdték az Ukrajnának szállított gáz mennyiségének csökkentését.

 

Függünk az oroszoktól

 

Magyarországra két vezetéken érkezik az import gáz: Ukrajnán keresztül Oroszországból Beregdarócnál elvi szinten maximálisan napi 30 millió köbméter, míg az ausztriai Baumgartnernél napi 12 millió köbméter. Ez utóbbi vezeték leágazása az ukrán tranzit vezetéknek, ám összeköttetésben van a nyugati gázhálózatokkal is. Ezért kisebb mennyiségben, jóval drágább nyugati gáz is érkezik rajta.

 

Magyarországon évente 14 milliárd köbméter gáz fogy, aminek 80 százaléka import. Az orosz importfüggőség eléri a 70 százalékot. A magyar gázhálózat napi 99 millió köbméter csúcsfogyasztást bír el, ám ekkora felhasználásra még nem volt példa: a legnagyobb, napi 90 millió köbméteres felhasználás tavaly február 9-ére datálható, amikor napokig nagyon hideg volt.

 

A napi fogyasztásnak körülbelül a fele import, a másik része pedig az összesen 3,4 milliárd köbméter térfogatú tárolókból napi szinten maximálisan kivehető 47,5 millió köbméter földgáz. A hazai termelés napi szinten legfeljebb 9,5 millió köbméter. Az öt gáztárolóban jelenleg 2,4 milliárd köbméter földgáz van.

 

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (4941)