Törölt nick Creative Commons License 2006.01.01 0 0 1122

Hiszen a nyárigumisok ön és közveszélyesek.

Mikor?

Az milyen magatartás, amikor a mittoménmilyen márkájú téligumitól megvadulva havas-jeges utakon hajtanak, mint az őrültek?

A biztonsági egyenlegükben ugyanúgy nullán vannak, mert ami pluszt nyújt a téli gumi, elveszítik a tempótöbbleten.

Nagy áldás a téli gumi olyan viszonyok között, amikor nyárival meg sem lehetne mozdulni - erre még visszatérek.

De ha száraz útviszonyok mellett lehet autózni, egy jobb nyári is ugyanúgy megteszi. Megfigyelésem, hogy a Michelin nyári fékhatékonyságban és kanyarstabilitásban megveri az összes nem prémium télit.

Most egy közepes télit használok (újak) de nagyon meglepődtem a hanyagolható száraz tulajdonságain. Ha nem fagy akkor ugyanaz, mint a nyári, természetesen deres, havas szakaszon jelentősen jobb. Tükörjégen meg úgyis Szent Péter kezében vagyunk.

Mi az a határ, ahol a téli még vezethető, a nyári meg nem? Ezt szerintem a legöregebb indián sem tudja, annyira függ az autótól, a gumitól, a vezető felkészültségétől. 10-15 éve még röhejes téli abroncsokat lehetett kapni, legfeljebb a pedigrés sznobok használták. A téli vezetési alapelvek is nyári gumikról szóltak (állapot, nyomás, profilmélység) és azzal kellett beérni. Mégis megtanult mindenki (aki akart) télen normálisan közlekedni, ráadásul KGST vasakkal, amiken nem volt sok hárombetűs csoda (asszem a Skodának volt GLS változata).

:))

Mint ahogy nincs rendes közlekedési kultúránk, úgy nem tudunk viselkedni téli gumikkal felszerelkezve sem. Tisztelet a kivételnek.

Nézzetek be a Durva autós-motoros .... topikba, van pár fénykép amik hatására pár napig bárki bármilyen gumikkal rendesen lesz képes közlekedni.

Nem a technika a fontos, hanem az ember.

Tiszteletem, és BUÉK mindenkinek!