volánbarát Creative Commons License 2005.12.21 0 0 30512
A Volánbusznál nincs pénz téligumira

2005. december 21.

Téligumi nélkül üzemelteti csaknem ezer autóbuszát az állami tulajdonú Volánbusz Közlekedési Rt. és a vidéki szállítási vállalatok többsége – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap szerint a Volánbusz anyagi megfontolásból vetette el az abroncsok beszerzését, mivel ez megsokszorozná a kiadásait, inkább négy évszakos gumikkal működteti a járműveit.

A különleges mintázatú téligumik felszerelése szakemberek szerint akkor mindenképpen tanácsos, ha a hőmérséklet tartósan 7 Celsius-fok alá csökken, mert jóval biztonságosabb velük a közlekedés. Legutóbb a múlt héten, Kiskassa közelében a Pannon Volán távolsági busza járt szerencsétlenül: a nyári abroncsokkal fölszerelt jármű megcsúszott a havas úton, majd egy öt méter mély árokba zuhant – tizenegy ember sérülését okozva.

Dörnyei Gábor, a Pannon Volán beszerzési osztályvezetője akkor azzal érvelt, hogy a jó műszaki állapotban lévő jármű balesetét gyorshajtás okozta. Hozzátette: téligumit – mivel az drága – a többi vidéki társasághoz hasonlóan nem használnak.

A Volánbusz Rt. által üzemeltetett autóbuszok a jogszabályoknak megfelelő minőségű, négy évszakos gumiabroncsokkal működnek az országon belül – reagált a Magyar Nemzet értesülésére Sajó Zsuzsanna, a társaság kommunikációs tanácsadója.