rci Creative Commons License 2005.12.20 0 0 6830
Piramisjáték szervezése

299/C. § Aki mások pénzének előre meghatározott formában történő és kockázati tényezőt is tartalmazó módon való összegyűjtésén és szétosztásán alapuló olyan játékot szervez, amelyben a láncszerűen bekapcsolódó résztvevők a láncban előttük álló résztvevők számára közvetlenül vagy a szervező útján pénzfizetést vagy más szolgáltatást teljesítenek, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A bűncselekményt az 1996. évi LII. törvény 18. §-a iktatta a Btk. 299/C. §-ba 1996. augusztus hó 15. napjával.

A törvényhez fűzött miniszteri indokolás szerint a közvélemény előtt piramis vagy pilótajátékként ismert, de gyakran önsegélyező körnek, alapítványi célok támogatásának, illetve támogató, segítő, ajándékozó programnak feltüntetett tevékenység közös jellemzője, hogy valós gazdasági tevékenység nem, vagy csak minimális mértékben történik. A játék során a résztvevők meghatározott pénzösszeg befizetése és újabb játékosoknak a játékba történő bevonása után a befektetett pénz többszörösét elérő, viszonylag nagyösszegű bevételt remélnek.

 

Ebből logikusan következik hogy ez a bűncselekmény valós gazdasági tevékenység esetén nem valósítható meg.A törvény így szól .Egyértelműen fogalmaz.Lehet mondani hogy nem így van,de ez tény.