Szia Abigél,
én odajártam gimibe (15 éve), és most odajárnak az általánosba unokatestvéreim is.
Az unokatesóimnak )lány 11, fiú 10) eléggé tetszik, sok előnye van: barátságos, tiszta hely; sok jó különóra helyben; rendes gyerekek; a vallási "vonal" mértéke normális (szóval van vallási oktatás, légkür, közös mise, de általánosban még nem elviselhetetlen mennyiségben). Az induló ofók között (1-2.o.) volt pár hülye, de most 4-től már többnyire jó fejek. Szóval általánosban szerintem nem rossz.
A gimi részébe (nem koedukált) én nem küldeném a gyerekeimet. Persze annak is vannak előnyei: vallásos nevelés, katolikus, érték- és családközpontú értékrend, rendezett családi hátterű gyerekek, drog- és teherbeesés-rizikó nincs. Hátrányai: szerintem nem egészséges, ha a mai világban a lányok 6 évig nem látnak hímneműt, csak évente 1-2 szer meg az utcán messziről... a normális szocializációhoz kellenek a tinédzseridő (másneműekkel szerzett) érzelmi tapasztalatai. Az évfolyamunkból soknak okozott ez később gondokat. Másik: nem tudom, most milyen tanulmányilag, akkor nem volt igazán jó iskola: bár *rettenetesen sokat* kellett tanulni, ez az eredmény színvonalán nem látszott meg; kevés is volt az okos gyerek (nem okosság alapján válogatnak! és az a gyanúm, tanárokat sem). Pl. 40 diákból 4-5-öt vettek fel egyetemre. Szóval inkább tisztességes értékrendű családanyákat és jólelkű középpolgárságot nevel, mint színvonalasan képzett értelmiséget. Persze ez nem feltétlenül hátrány, attól függ, ki milyen típusú gyereknek milyen iskolát keres.
Remélem, tudtam valamit segíteni.