mattil Creative Commons License 2005.12.18 0 0 5118

Volna egy nagyon hülye kérdésem.

Szóval Szegeden most már nagyon úgy néz ki, hogy az autóbuszállomást tényleg kitelepítik a Mars térről. Sajnos az az 50 éves elképzelés, hogy Szeged-Rókus állomás mellett épüljön fel az új pályaudvar nem kivitelezhető, mert oda néhány éve pláza épült, pedig szerintem nagyon jó hely lett volna. A Nagyállomás környékén pedig senki sem akar ilyet építeni, pedig az ország nagy részén nem véletlenül került egymás mellé az autóbusz és a vasuti pályaudvar.

Én nem örülök neki, mert az új hely véleményem szerint nagyon kiesik majd a belvárosból, és a Nagyállomást is nehezebben lehet majd innen megközelíteni. És bár most nyertek pénzmagot a külső körúti villamosra, azt nem erre, hanem a Rókusi körút-Tescó-Makkosházi körút felé akarják kiépíteni.

Viszont épp erre (az pályaudvar helyére, közelébe)vezetnek az egykori konzervgyári, textilgyári, és SZKV iparvágányok. Az SZKT többször is felvetette már azt a tervét, (sőt pályázatot is adott be már ilyen céllal ha jól tudom), hogy Ő távvilamost, vagy közismertebb nevén HÉV-et közlekedtetne Szeged-Hódmezővásárhely között. Bár a tervek szerint ezek a járatok a villamossineken jönnének be a belvárosba, de ez még képlékeny terv.

Elképzelhetőnek tartjátok, hogy legalább ez a HÉV, esetleg a 135 vonatainak egy része a volt iparvágányokon bejönne az új buszpályaudvarhoz, és így egymás mellé kerülne a vasút és az autóbusz, vagy csak az én lázálmom az, hogy ennek jó lenne egymás mellé kerülnie? Milyen állapotban vannak ezek a vágányok? Alkalmasak lennének személyvonatok közlekedtetésére?