taaltos Creative Commons License 2005.12.14 0 0 4

http://shaumbra.wire.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=70

 

 

Motto :

 

 Véleményem szerint, sokkal jöbb az, ha valaki megmarad az érzések birodalmában, mint ha elkezd egy olyan utazást az okságok felé, amely megtorpan a hitnél.

A hit távoltartja az embereket a változásokhoz való alkalmazkodástól.

 

 


 Lehetnek, akik úgy gondolják, hogy az érzések ellentétben állnak az értelemmel, de semmi sem állhat ennél távolabb az igazságtól. Számos művész, író és tudós számol be a csodásan intenzív érzések és kreatív gondolatok mixtúrájáról, amint az emberi tudás gazdag tárházában formába öntik a személyes ajándékukat. A Nobel díjas Richard Feynman mondta „Azoknak, akik nem ismerik a matematikát, nehézséget okoz keresztüljutni a szépség valódi érzéséhez, a legmélyebb szépséghez, a természethez... Ha a természetről akarsz tanulni, méltányolni akarod a természetet, ahhoz szükség van arra, hogy értsd a nyelvét, amin szól hozzád.” Nagyon sok tudós vélekedik ugyan így – semmilyen ellentmondást sem látnak a legmagasabb intellektuális szintek és a legalapvetőbb érzések között.

 

A hit az önkritika nélküli elfogadása valaminek igazként – az evidencia nem számít. És az az oka annak, hogy a hit veszélyes lehet. Amennyiben valaki el tud hitetni valamit, amihez nem biztosít evidenciákat, az totális ellenőrzést ért el.

 

A vallások nyíltan ellenségesek a tényekkel és az ideákkal szemben, a hit felett lévő két tapasztalati szinttel. Ezért van az, hogy csupán pár triviális tény felhasználásával aláásható a vallás tekintélye, s ha az ideák használatával pillantunk le rájuk, onnan pedig egyenesen nevetségesnek látszanak. Ezért hát, ugyanúgy, mint a kapzsi nemzetközi cégek, a vallások mindig megpróbálják elhallgattatni a gondolkodókat (a természetes versenytársaikat) végig a történelem során.

 


 

World Trade Center
2001. Szeptember 11.
Megközelítőleg 3.000 halott

 

 

 

Amikor az egymással összefüggő tények halmazát feldolgozási idő és méret szerint összehasonlítjuk az őket létrehozó ideákkal, azonnal világossá válik, miért az idea a sokkal hatékonyabb. Ez pedig az intellektus egyik igen nagy iróniája, hogy a hatékony kifejeződés, az ideáé gyakran sokkal több mindenre is fényt képes vetni, több rejtett értelmet is a felszínre tud hozni, mint amire a hatástalan amúgyis képtelen.

 

 

 


Az alfa szint, az ideák szintje az elsődleges forrása a humán kreativitásnak. Egyszólamban működik együtt az összes többi szinttel, de ez a kulcsa az új tudás produkálásának. Az alfa szint erejét nem lehet alábecsülni – ez teszi lehetővé az emberek számára, hogy másmilyen valóságokat teremtsenek, a meglevő valóságok puszta rábólintójánosként való elfogadása helyett.

 

 

 


George Bernard Shaw mondotta: „Az 'okos' ember alkalmazkodik a világhoz. Az 'ok-talan' ember görcsösen ragaszkodik ahhoz, hogy a világ hozzá alkalmazkodjon. Tehát minden haladás az oktalan embereken múlik."

 

 

Muszáj odafigyeljünk a paleontológia és az evolúció középponti leckéjére: Ha nem sikerül elfogadjuk az ideák kihívásait, ha úgy döntünk, hogy a rögzült hiteink elég jók lesznek a számunkra, a természet le fog gyalulni bennünket erről a bolygóról. A természet változik, ezért hát nekünk is változnunk kell. Küzdhetünk a változás ellen, ebben a folyamatban esetleg elpusztíthatjuk saját magunkat és a bolygót is, vagy pedig kitanulhatjuk a természetet, elfogadhatjuk a szabályait, aktív partnerséget alakíthatunk ki vele.

A tapasztalás szintjei a ti morális vagyonotok. Senki sem veheti ezt el tőletek – kivéve saját magatokat. A legtöbb ember csodálkozik azon, vajon mit hozhat számára a jövő, de az alfa szint emberei a saját kezükben tartják a jövőjüket.

 

Stb...