balacy Creative Commons License 2005.12.13 0 0 927
valojaban veszitettek is. A zsidok exodusa pedig eleg nagy pofon volt nekik (pl. az elsoszulottek halala).

Azert ez mar nem igazan allja meg a helyet. ha koveted az egyiptologia elmult 50 eves kutatasait, akkor lathatod, hogy ez nem igaz teljesen igy. Voltak ilyen leirasok is, de ezek nem igazan jellemzoek. Koronkent, faraokent mas es mas szokasok voltak a hitelesseg kapcsan. Jellemzoen az irast nem hasznaltak hazugsagokra, mert azt egyik istenuktol kaptak es altalaban nem gyalaztak meg hazugsagokkal. A masik fele amit ketlek (megha azt el is fogadjuk, hogy a hivatalos szervek nem jegyeztek fel a tortenetet) magan feljegyzesben ne szerepelt volna. (voltak ilyenek, jellemzoen gazdasagi feljegyzesek, de tobb csaladtortenet is letezik, amiben eleg reszletesen szerepelnek a fontos esemenyek)

szabaditotta meg? Mert o a zsidokat valasztotta nepenek. Ha mindenkit valasztok, akkor valojaban senkit sem valasztok.

? ezt nem ertem. szoval van jo es van jobb ember is Isten szemeben? A zsido OK, a nigger nem? (voltak neger rabszolgak is, az egyiptomi urgek kedvenc szorakazasa volt a Nilus forrasat keresni es menet kozben rabszolgat gyujteni, ami gazdasagilag sem volt egy utolso dolog)

betu szerint erted a torvenyt, es elfeledkezel (vagy nem ismered) annak melyebb valodi ertelmet.

Hat nem tudom. Az en olvasatomban nincs egy torvenynek "melyebb" ertelme, hanem van egy jelentese: az ami le van irva. Az en felfogasom szerint a torvenyt be kell tartani es nem magyarazni. Bevallom ez nem az en ideam, hanem egy oreg baratom magyarazata. Amikor a unokajaval ilyen teren "vitakoztunk" akkor soha nem azt mondta, hogy ez igy vagy ugy van, hanem megkerdezte, hogy ki tudjuk-e olvasni a Torveny-t. Abban benne van minden, amit Isten mondott es alkotott az ember szamara. Ha isten ugy akarta volna, hogy az adott Torvenyt reszeletezze, azt megtette volna.

Az eletet nem lehet 10 mondattal szabalyozni, mert az sokkal bonyolultabb annal.

Igaz, de az is igaz, hogy nem csak tiz mondatot mondott isten a temaban. A mozesi tizparancsolat csak az alapja, de emlekeim szerint elegge szepen reszletezi azokat es kiegesziti masokkal is.

(Vajon a mai sok oldalas btk lefed mindent? Tavolrol sem).

A torvenyalkotas (btk) sajnos nem isteni torveny. Ha belemelyedsz (ne tedd, unalmas) a BTK-ba eszre fogod venni, hogy alapvetoen nem sok "szabalyt" tartalmaz, hanem egy resze arra van, hogy az alapokat megkerulni probalo emberek elott minel tobb kiskaput becsukjon. A dolog lenyege a torveny megmagyarazasa ott is. Van egy torveny: ne lopj. (mondjuk ez legyen egy alaptorveny, ami altalanos) De amikor a nagyember kisfia ellopott egy autot, akkor jott az ugyvedke es megmagyarazta, hogy nem is lopta el, nem akarta megtartani, hanem csak furikazni akart vele. Ez szerinte nem is lopas, hanem... es "megtoltotte tartalommal a torvenyt". Igy kenytelen volt a torvenyalkoto pontositani, finomitani, feleslegesen, hiszen ott a torveny, hogy ne lopj, csak jo emberi szokas szerint kimagyarazzuk, hogy az nem is lopas, csak kolcson vettuk. Kb. ezert van az, hogy Justicia megkurvult...

A VI. parancsolatot megtartani annyi, hogy nem olok meg senkit?

Igen.

Egyaltalan nem. Pl. a papok szombaton dolgoztak, es az megsem a IV. parancsolat megszegese.

A papokra mindig mas torveny vonatkozott. Ez nekem mindig egyertelmu volt. (lsd. Vajk torvenyeit, mar O is kiveszi a normalis biraskodas alol a papsagot)

Nem igazan ertem, miert zavarna azt, aki 'csak' olvassa a Bibliat? Hogy eddig sem hitte, de igy meg foleg nem?

Azert "zavar" mert ellentmondasos. Vagy van egy torveny, szabaly, vagy nincs. Ha meg egyiknek szabad (Isten parancsara) a masiknak nem (ne olj), akkor azt igazsagtalannak fogja tartani es pontosan talalni fog Isten es egyes diktatorok kozt parhuzamot. Akkor meg miert jobb a hit, mint a nemhit? Azert, mert Isten az mondja, hogy En vagyok az Ur? Na ja... azt is mondja, hogy tilos gyilkolaszni, de amikor az erdeke azt mondja, hogy azert jo lenne vegleges hatasfokkal elintezni a nekem nemtetszoket akkor igencsak azt mondja, hogy sem a nok sem a csecsemok nem kivetelek... sajat magat teszi hiteltelenne.

Persze egy hivo ebbol a szempontbol konnyebebn van, mert elfogadja azt, hogy Isten ezt megteheti.

Mert igy mar elmondhatja, hogy utana jart, es a sajat szemevel latta, hogy nincs Isten?

:) Nem valaminek a nemlete utan kell jarni, hanem valaminek a letet kell bizonyitani.

Annak nem is, de Jezus "o maga".

Ez a tezis tulmutat azon, amit en el tudok fogadni, bar hittel konnyebb lehet, de nekem mindig homalyos maradt, hogy valaki azonos a fiaval...

Valoban egyertelmu. De szerinted pl. a nagyszuleid vagy a szomszedod csinalhatna barmit azon a napon?

Nem. mert elotte egyertelmuen rendelkezett, hogy nincs munka szombaton. Ezt probalja kicsit reszletezni, megerositeni.

Azokhoz nem is. De egy ember eletre kelesehez (mert valojaban ez a megteres) azert nem art egy kis isteni kozremukodes.

Hat igen.
Előzmény: actionman (926)