magnum56 Creative Commons License 2005.12.11 0 0 14589

Kedves iszugyi !


"Én sajnos nem ismermem K. Gy. elgondolkodását, de a hivatásos fizikusokról alkotott véleményedet teljes egészében aláírom. "

Nos, nem szeretném a hivatásos fizikusokat egy kalap alá venni. Én például ismerek olyat, aki tud is, és mer is gondolkodni. De az is tény, hogy akad közöttük elég sok, aki gondolkodás helyett a hivatalos szöveget nyomja. Többnyire azok, akik semmi érdemlegeset sem tudtak felmutatni tudományos pályafutásuk alatt.

 

Más. Amit a 14574-ben írtál igaz.

 

"A 'liftben' meg lehet különböztetni, hogy a 'lift' gyorsul, vagy a gravitációs hat rá."

 

Valóban meg lehet különböztetni. Ha gyorsul, akkor a kift alján és tetején elhelyezett mérleg azonos értéket mutat. Ha gr. mezőben van akkor a lift tetején lévő mérleg kevesebbet mutat, hiszen a Földtől távolodva csökken a gr. erőssége. Ez persze kis eltérés, de elvileg kimutatható.

 

A gr. mező és a gyorsulás hatása csak végtelen kis környezetben (lokálisan) megkülönböztethetetlen. Egy véges méretű koordinátarendszere kiterjesztve (úgy ahogyan Einstein tette) már nem igaz. De ezt több cikkben el lehet olvasni, csodálkozom, hogy van olyan, aki nem tudja.

"Einstein geometrizálása nem felel meg a 'valóságnak'."

 

Valóban nem. Ezt szerencsére nem is vette komolyan senki. Nem tudok róla, hogy bármelyik egyetemen a geometria előadáson oktatnák a relativitáselméletet.

 

 

Előzmény: iszugyi (14574)