-Balu1- Creative Commons License 2005.12.10 0 0 428
"Hentes2

...múltkor a cégnél véletlenül "Beüzemeltem" egy sima 3 mm-s sima piros ledet 24V-s áramforrásra (feszültségforrásra) 330 Ohmos ellenállással. Valaki összekeverte az ellenállásokat és a 3.3 K helyett tettem be a 330 -at.

Nem halt meg! Csak olyan érdekes volt a színe. Pár perc után úgy gondoltam ellenőrizni kellene a cuccot mert sehogysem tetszett. Melegedett is, naná, hogy melegedett szerencsétlen. :-(

Túlélte és a mai napig is megfelelően üzemel szerencsétlen."

Ha van hozzá kedved, akkor itt a lehetőség egy kisérlet elvégzésére.

Ehhez persze mégegy olyan ledre van szükség amit múltkor jól megkínáltál.

Mindkettőt üzemeld be, de most normál áramon egy-egy azonos ellenálláson keresztül azonos tápról ami lehet elem is. Ezután figyeld meg mekkora a fényerő különbség a kettő között. Így megláthatod mekkora a maradandó fényerő, vagyis élettartam csökkenés a túlhajtástól.

Régebben tettem tönkre ledeket én is, persze nem szándékosan.

Volt amikor fehér v. kék led helyére egy sárgát tettem be és nagyon fura dolgot művelt.

Egy pillanatra erősen sárgán villant, azután erősen lecsökkent a fényerő.

Ekkor már láttam, hogy ennek már mindegy, így rajta hagytam a tápfeszültségen.

Aztán esészen kicsi részen a kristály körül vörösesen kezdett világítani és fura kellemetlen égett műanyag szag terjengett. Na ekkor már kikapcsoltam mer büdös is lett tőle.

Régebben piros leddel is jártam hasonlóan de annak lerobbant a műanyag teteje és teljesen megfeketedett a kristály környéke, pedig nem kapott sokat.

A ledek azért kényesebbek a megnövelt feszültségre mint az izzók mert a félvezetőnek van egy jellegzetes karakterisztikája, vagyis nem úgy viselkedik mint egy

Ohm törvénye szerint könnyen számolható lináris elektromos tulajdonságokat mutató klasszikus ellenállás.

Ezért nem lehet ráhúzni a klasszikus képletet mert a LED-nek az ellenállása erősen feszültségfüggő. Pl egy fehér led 2 Volt feszültég körül még közel szigetelőként viselkedik.

Ahogy emelkedik a feszültség azzal csökken az ellenállása és növekszik az átfolyó áram. További pártized Voltos emelkedésre mégjobban kinyit, viszont a félvezető kristály a növekvő áram hatására eléri a veszélyes hőfokot ahol maradandóan károsodik, amíg végleg tönkre nem megy.

Előzmény: Hentes2 (426)