Tgyta Creative Commons License 2005.12.09 0 0 1387

Geyza válasz | vissza a topikba 2000.04.06 12:14:29 (topiknyitó)

„Az MTI híre szerint a Pénzügyminisztérium teljes adómentességet kíván nyújtani évi 3-4 millió Ft-os összjövedelemig a 3- és többgyermekes családoknak. Járai Zsigmond azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az egy- és kétgyerekeseknél is bővül a támogatás.

„Én - bár sajna még nincs gyerekem - nagyon örülök ennek. Ez tényleg megvalósítja azt a családbarát politikát, amit a kormány ígért.”
Írta a Geyza 2000. április hónapban.

 

Aztán hogyan is valósultak meg ezek a csodálatos igéretek?

 

Orbán uralkodása alatt, mikor Járai Zsigmond majd Varga MIhály volt a pü-miniszter, hogyan is alakulak az igéretek és a családtámogatás? 

 

Valahogy így:

— 4 éven át egyetlen fillérrel sem emelték a családi pótlékot, így annak értéke 30%-kal csökkent, de arra volt gondja, hogy a legvagyonosabb családok 5 százalékának is visszaadják a családi pótlékot.

— Bevezette a családi adókedvezményt, amit teljes egészében csak a magasabb jövedelműek tudtak igénybe venni, miközben a legrászorultabbak egyáltalán nem jutottak hozzá.

— Az alacsony jövedelmű családoknak járó rendszeres gyermekvédelmi támogatás reálértéke négy év alatt összesen csupán 10%-kal emelkedett.

 

A jelenlegi kormány:

— Ebben a ciklusban, átlagban közel két és félszeresére emelkedik a családi pótlék összege; a gyermekeiket egyedül nevelő szülők emelt összegű családi pótlékot kapnak.

— Három év alatt havi 4 200 forintról gyermekenként 5 430 forintra nőtt a rendszeres gyermekvédelmi támogatás összege.

— Jövőre (2006.) az új családtámogatási rendszerben a megemelt családi pótlék most már alanyi jogon biztosítja az eddig segélyként folyósított rendszeres gyermekvédelmi támogatást is.

— A rászorulók családok gyermekei (mondom, a rászoruló családok gyermekei!) ingyen kapnak tankönyvet a közoktatás mind a 12 évfolyamán.

— A bölcsődés és óvodás gyermekek után az általános iskolák alsó tagozatában is valamennyi rászoruló kisdiák ingyen vagy kedvezményesen kap ebédet.

— Ingyenes a nyelv- és számítógépes vizsga a szak- és középiskolában.

— Minden évben a nyugdíjminimum összegének változásával együtt emelkedik a GYES, kiemelt támogatást kapnak az ikreket szülők.

— A gyermek egy éves korától az édesanya a GYES teljes összegének megtartása mellett is teljes munkaidős állást vállalhat.

— Az édesapa is kap gyermekszületéskor születési szabadságot, amit a költségvetésből fizetnek.

— Újból bevezetésre kerül a a babakötvény: a 2006. január elseje után született gyermekeknek az állam 40 ezer forintot utal a számlájára, a rászorultak esetében, pedig további 30-30 ezer forinttal járul hozzá az életkezdéshez, de ez valószínűleg emelkedni fog. Emellett adókedvezménnyel és további támogatásokkal ösztönzi az állam, hogy a szülők növeljék ezt a megtakarítást.

 

 

 

Előzmény: Geyza (-)