Amikor én 15mm-es félkemény rézcsővel dolgoztam, és olyan hajlítás kellett volna amire nem volt idomdarab, vért pisáltam, míg meghajlítottam egy csövet, mindig behorpadt. Pedig egy esztergályos ismerősöm egy hajlító szerszámot is csinált nekem. Akkor kezdtem el gyanakodni, hogy ez a hajlítás nem fog menni félkemény állapotban. Azon a szakaszon kilágyítottam a csövet, és akkor már tudtam hajlítani.
A réz lágyítása úgy történik, hogy alaposan fel kell izzítani (vörös izzásig - kissé tompa megvilágításnál látható is - napfénynél nem) és hirtelen le kell hűteni - hideg vizet a rézcsőre! Mivel a rézcső jól elvezeti a hőt, nem könnyű (ha hosszú a cső), ha nem elég a pisztoly teljesítménye! Én PB gázos forrasztópisztollyal dolgoztam. Max lángon is alig sikerült elérnem a szükséges hőmérsékletet. És akkor is csak kis hajlatot vittem a csőbe (nagy ív). Nem is mertem volna egy félkörívet csinálni, amire itt lenne szükség. És ezt sem lehet akármilyen kis sugarú körív mentén. De ehhez én sajnos nem értek.
Azt még tudni kell a rézről, hogy mechanikai formázás után felkeményül. ha valamit csináltunk már vele, és tovább kéne alakítani, újból ki kell lágyítani.
Na én nem okoskodom tovább, nem biztos, hogy jól tudom. De eddig amire szükségem volt, azt meg tudtam csinálni. (Ja és mindig hálás voltam, ha valaki elmagyarázta, hogyan csináljam, és szerencsére akadtak segítők!)