"Azért ne keverjük össze a vasútmániás topicot a III/3 ügyosztállyal"
... és a III/III Csoportfőnökséget se keverjük a III/3 Osztállyal (és nem ügyosztállyal), mivel valszeg nem arra gondoltál.:-)
Napközben többen kerestek mailben, részben Andrássy út, végállomás olvtárs hozzászólásaival, részben a MÁV ZRt. üzleti titokkörével kapcsolatban. Mivel a mai napi termés jörészt ebből állt, ezért itt (is) válaszolok.
1. Andrássy út, végállomás olvtárs írói munkássága erőteljesen sarkított, de a lényegét tekintve (sajnos vagy nem sajnos) a mai nagy magyar valóságról szól. A részleteken lehet vitatkozni, ez bőven meg is történt .
2. Egy cég - így a MÁV ZRt. is - a törvényes keretek között szabadon dönthet arról, hogy mit nyilvánít üzleti titokká. A vonatkozó belső normában van egy-két kissé aggályos pont, de alapvetően korrekt szabályozás, ami sok más cégnél is hasonlóűan működik. (Pl. nem tudom értelmezni a honvédségi akció című történetet, mivel a honvédség nem hatóság, így nem "akciózhat". A rendőrségi, határőrségi, pénzügyőrségi akciók minősítése pedig az érintett szervek feladata, és nem a MÁV-é, ráadásul akár közérdekű adatokról is szó lehet.)
Aki pedig úgy gondolja, hogy egyes üzleti titokká minősített adatok közérdekűek lehetnek, forduljon bátran az adatvédelmi biztoshoz, vagy a bírósághoz a +ismerésük érdekében.
Rám vonatkozóan pedig annyit, hogy amennyiben a MÁV által üzleti titokká minősített anyagokkal kell dolgoznom, akkor a titoktartás rám is vonatkozik, mivel engem erre nem a MÁV, hanem törvény kötelez, függetlenül attól, hogy nem mávos vasutas vagyok, így fájdalommal, de én sem fogom átadni senkinek, legyen az a SZVÖR vagy bármi más.