fraki Creative Commons License 2005.12.05 0 0 174
Van némi terminológiai zavar ebben a vitában, ami éppoly zavarossá teszi az antinyelvművelői álláspontot, mint amennyire a nyelvművelői az.

Például mikor Kis Ádám példamutatásról beszél, akkor abban benne rejlik (előfeltételezi), hogy a nyelvműveléssel csak annak metodológiai oldalát nézve van baja.

A példamutatás ugyanis értékszemléletet tükröz. S azért kérdeztem, amit kérdeztem, hogy tisztázódjék, miféle értékszemlélet ez. Egy biztos, nem lehet rá azt mondani, hogy a toleranciájé. (A "példamutatás" több, mint metodológiai fogalom.)

S az is biztos, hogy bármilyen értékszemlélet legyen is ez, tekinthető valamiféle nyelvművelés alapvetéseként.

A lényeg, hogy ez a vita elég monoton, továbbra is megfoghatatlanok az alapfogalmak (norma, "helytelen" stb.), s az érdekességet benne tényleg a gligeti általi külső, vagy "metatudományok" felőli megközelítés nyújtja, ami rávilágít arra, hogy az antinyelvművelők álláspontja is önellentmondásos kissé. (Személyes meglátásom, hogy a többség elég nehezen áll rá az effajta "külső szemlélő" gondolkodásmódjára, s áthistorizálja, ill. belemerevedik a saját fogalmainak definíciójába (helyesírás-grammatika-norma vita), ahelyett, hogy megértené a felvetés logikáját.)

A nyelvművelőket nem társadalmi akarat tolta le a színpadról, s ha a nyelvművelésnek társadalmi legitimitása van, akkor ez legalábbis furcsa. Nagyon könnyű beállítani őket szemét, aljas suk/sük kommandónak, de nem hiszem, hogy a társadalomban ilyen kép élne róluk. A nyelvművelői táborokról is a békés együttlét jut eszembe, nem pedig holmi rasszista kiképzőközpont.

Vagy ott van (volt) az Álljunk meg egy szóra, az is biztos nyelvművelés, annak is a kekec fajtájából, mégis milyen közkedvelt volt (a liberális Vágóval).

Ha meg már nyelvőrködünk (nyelvápolkodunk stb.), akkor inkább a mosolygós Grétsy, mint a paragrafusok közt elveszve szarikozó don B (már elnézést...). Műveltség, tolerancia, ízlés. De inkább nem foglalok állást, mert nem ez a lényeg most.

(Jut eszembe, milyen érdekes, a fórumban magasabban van a léc, mint az azt üzemelő újságban. Milyen léc, lehet kérdezni...)