vakbarát Creative Commons License 2005.12.01 0 0 348
Helló Szemüveges!
Megdöbbenten olvastam a HSZ-t.
Én még ilyet soha nem hallottam, de aztán született néhány gondolatom.
Lehet, hogy most a vakok lefejeznek,de van valami amit meg kell említeni. Sokat beszélgettem látó emberekkel arról, hogy ők hogyan komunikálnak.
Pl:
Egy orvos kolegámnak aki havervolt mivel egykorúak voltunk, feltettem a következő kérdést: - Mesélj már nekem arról, mi játszódik le egy nő szemében amikor átéli az orgazmust? - Sokat malackodtunk közösen a nővérekkel és a gyógytornászokkal, mégis elakadt a lélegzete. - Háát én erre nem is tudok válaszolni. Mi a fenéért érdekel ez téged? - Kérdezte. - Annyi szépet beszélnek a szemben lejátszódó gyönyörről, szem szín változásról stb. - válaszoltam.
 - Végül annyit mondott, hogy a nők pupillája nagyon kitágul,  megnő az izgalom előre haladásával, képzeljem el hasonlóan mint a mellbimbók megduzzadását,de orvos létére meg kell, hogy mondja, konkrétan még nem figyelte, illetve úgy emlékszik, hogy a nők szemüket lehunyják orgazmus alatt.
Na aztán ebből a beszélgetésből eredően egyre jobban boncolgattuk a komunikációt látó és vak ember esetén.- Én azt figyeltem meg, hogy ti vakok olyan dolgokról is percekig beszéltek,  amit mi látók egy szem pillantással vagy egy arc vagy kézmozdulattal elintézetnek tekintünk, illetve lekomunikálunk. - Mondta. 
Én ettől a pillanattól figyelni kezdtem a környezetem komunikációját és talán akkor született bennem hasonló megállapítás.
A vakok indulatos szavakkal hang felemelésével, kiabálással fejezik ki a nem tetszésüket, míg esetleg hasonló helyzetben egy látó ember szúrós tekintettel, homlokráncolással, fintorral, erős kézmozdulattal komunikál. A látó ember szemében ez valószínűleg hisztinek, veszekedésnek, balhézásnak tünik, de nem erről van szó, csupán a vaknak nincs más eszköze és mivel ez verbális sokkal több időre van szükség.
Egy mondattal:
A vakok verbálisan fejezik ki érzelmeiket többnyire, míg a látó embereknek van egy másik eszközük is a vizuális komunikáció, mimika, stb.
Most még az is eszembe jut, amikor egy koleganőm arról fantáziált velem közösen, hogy milyen érdekes lenne lefeküdni egy vak fiuval, mert biztos benne, hogy sokkal többet beszél és hangosabb az ágyban. Mintha lenne benne valami, a vak nők többet sóhajtoznak, nyögnek, sokkal inkább a hangukkal jelzik, a pillanatnyi izgalmi állapotukat hisz nem gondolnak arra, hogy ez az arcukról leolvasható. A vak a tapintással érzékeli csak a partnere testbeszédét, illetve a hangokra és illatokra hagyatkozik.
Tudom, hogy hihetetlenül hangzik, de lehet hallani a pislogást, a száj biggyesztést, a mosolyra húzódó ajkak vizcseppenésre emlékeztető hangját és bár milyen hihetetlen vannak helyzetek  amikor fél méter távolságból is illat információkat kap a vak.
Álljon itt még egy közmondás:
"A vakot a nyelve veri, mint a harangot."
Ezt akkor szokás mondani, mikor a vak nemlátja, hogy ott van akit éppen szapul.
Előzmény: szemüveges (339)