balacy Creative Commons License 2005.11.28 0 0 806
Na meselj, mit tudsz?

Hogyan is lett osszevalogatva a Biblia? MIkor is? Ki voltak ott?

a valasz: Isten adta oda, keszen, vagy O diktalta
b válasz:Egy zsinaton lett eldontve, hogy mi kerul bele (amit sok egyhaztanito vitatott a kesobbiekben, nem csak azt, hogy mi kerul bele, hanam egyeb kanonizaciot is: palesztin/alexandrai kanonizalt iratok lsd: Septuaginta-kéziratok)

Nem olyan egyszeru ez, hogy Isten alltal ihletett irok es kesz. Nagyon sok apokrif irat kerdeses, vagy egyszeruen redundans adatot tartalmaz, vagy csak eppen nem elegge "ihletett" igy nem kereult bele. KI dontotte el ezt? Isten, vagy emberek?

Azt irtad, elegge egyoldalu. Felteteleztem, hogy ismersz egyeb forrasokat. Mert ha nem ismersz, akkor miert mondod egyoldalunak es hiteltelennek?

Ha en magam diktalok magamrol egy konyvet (ihletem az irot) vagy egy eszmerendszer hivei (tanitvanyai) irnak le egy tortenetet, akkor az nem teljeskoru forras. Ha nincs mas megerosito forras, akkor azt nem igazan szokas elfogadni, csak esetleg lehet benne hinni.
Egyebkent azert gondolom egyoldalunak es hiteltelennek, mert NEM erositi meg mas forras.

Ugy erted, hogy adott egy harcos uberkeresztyen, akin ha szamon kersz valamit az o vallasabol, akkor azzal intezi el, hogy az csak "ajanlas"? Ha igen, akkor teljesen jogosan mondod a vizet predikalast. Azonban gondolj bele abba is, ok is csak gyarlo es bunos emberek. Ezzel nem a bizonyitvanyomat magyarazom, hanem arra akarok ramutatni, hogy ha beleszaladtal pl. egy lakasfelujitas soran egy adag koklerbe, az nem a komuves, festo, villanyszerelo, stb. szakmak letjogosultsagat kerdojelezi meg, hanem azokat a dilettansokat.

De ha belefutottam ezerbol kettobe, aki be is probalja tartani a Torvenyeket? Az esszeruseg hatarain belul, persze. Akkor azert maskeppen nezem a dolgokat... A faluban mindenki ismer mindenkit, latom ki vallja magat hivonek es mit csinal a valo vilagban. Kiabrandito.

A vilag azert nem dol ossze, mert Isten fenntartja azt. De el fog jonni az ido (nem tudom, mikor), amikor ennek vege lesz, ezt a vilagot tuz pusztitja el, es Isten uj vilagot teremt.

A hited szerint. Ami (ez nem sertes feled, csak tenymegallapitas) nem bizonyitek.

Ja, es ha belegondol az ember, mekkora hajszal valasztotta el a vilagot pl. egy totalis atomhaborutol, hat kisse szkeptikus vagyok a vilag perpetum mobile voltat illetoen.

A Vilag termeszetesen orok. Esetleg egy atomhaboru eseten megsemmisulo emberi faj, civilizacio, esetlegesen megsemmisulo Fold nevu bolygo mint egyseg nem az. Ettol a tobbi egypar milliardnyi bolygo egeszen jol meg lesz. Szerintem azert is olyan nepszeru a Teremtes es nem az evoéucio, mert a Teremtesben kielemelt helyen szerepel az ember, mit Isten kivalsztott nepe. Az evolucio meg azt mondja, hogy hat csak egy fejlodes egyik lehetseges eredmenye, ami lehet, hogy veletlen volt?

Szoval nagyon jol megvolt a vilag az Isteni torvenyek nelkul is.

De jo! A vadnyugaton meg a colt dontotte el kinek van igaza.

Keresztes haboruk? Az osszes vallasi haboru? Europa az allamvallasa tevestol kb 18.szd-ig a kereszeteny vallasuak altal lakott hely volt. Lehet, hogy en mast tortenelmet tanultam, de eleg szep kis felfordulasok voltak errefele. Ha dominalt volna az agape szemlelet, akkor ez megtortent volna? De jo...

De jo! Ma pedig tombol az eroszak otthon, a csaladban, a munkahelyen, a politikaban.

Pedig az orszag 76%-a vallja magat valamely felekezethez tartozonak... De jo...

De jo! A fiadat szakallas bacsi avatja be.

Sokan "ismernek". Nem tennek meg. Engem nem kotelez a keresztenyi szeretet. Volt ra pelda, hogy kozeli ismerosomet bantottak. Sem az istened, sem a jog nem segitett. Akkor hol volt az Istened? Sehol.
Amugy egypar vallasos vezetonek volt botranya az ilyen ugyekbol is... Errefele is... Akkor hol volt az Istened, amikor a papbacsi a lomposat kergette bele egy kislanyba, vagy "csak" tapperolta oket? Es nem csak a nagyobb, dominansabb vallasi iranyzatok tagjairol lehet tudni sokmindent...

De jo! Az utcan deformalt homokosok rikacsoljak, hogy ok buszkek a deformaltsagukra.

Isten az embert sajat kepere es hasonlatossagara teremtette meg es latta, hogy ez jo. Ki vagy te, hogy isten muvet kritizald?

De jo! De hogy lasd, nem kell nemi onironiaert a szomszedba mennem: a papa mondta meg, mit akar Isten. De jo!

Hat ez az. Ki az aki Isten neveben szolhat? Te? Ahogy en latom elegge nagy a harc az Istenetek szavanak az ertelmezeseert. Megy szepen a konkurenciaharc a vallasi biznicben...

Előzmény: actionman (794)