1x1 Creative Commons License 2005.11.28 0 0 4673

 

Kiiktatni a gázkereskedelemből a termelő és a fogyasztó közé ékelődött kismillió szintet. Lehet, hogy egy természetes monopólium hajlamos a hatékonytalanságra, de az egy kérdés, hogy a rendszer egészét nézve ez rosszabb-e, mint helyette nyolc kurvahatékony vállalat az értékláncban.

 

Az angoloknál a piacnyitás óta az olajár hatástól megtisztítva is emelkedtek a gázárak, tehát többet fizetnek ugyanazért a szolgáltatásért - csak nem egy mammutnak, hanem sok kis raptornak.

 

Ráadásul a széttagolt, nyittott piaccal eloszlik a felelősség is, plusz a szereplők egy része ponthogy érdekelt abban, hogy legyen egy kis borulás.

 

Ami pedig a kereslet-kínálat dolgokat illeti. Anglia az európai átlagnál diverzifikáltabb forrásokkal, nagyobb ellátásbiztonsággal, jobb tárolói háttérrel és infrastruktúrával rendelkezik. Ha ott valami gebasz van ellátás ügyileg, 85%-os sansszal valami spekuláció van a háttérben, nem az, hogy nem tudnak annyi gázt szerezni, amennyi kell.

 

(Ráadásul ott elég pontosan meghatározzák, milyen éves és napi ellátásszintre kell felkészülni, és eddig nem hallottam azt, hogy ezt a szintet meghaladná az előrejelzett)

 

 

Előzmény: keopsz (4672)