zolibá Creative Commons License 2005.11.28 0 0 1643

Szóval beleolvastam az említett rendeletbe. Az alábbi mondat szerepel benne:

 

The Member State concerned shall take a decision on an application as soon as possible, and not later than three months after all the necessary information has been submitted, taking into account all available evidence.

 

De megjegyzem, ez a rendelet az Air Operator Certificate (AOC) kiadásáról szól, míg az általam hivatkozott magyar kormányrendelet a légijármű és légijármű berendezés karabantartó, folyamatos légialkalmasság írányító, jóváhagyott karbantartás oktató szervezetek jóváhagyási, a légiközlekedési balesetekkel és repülőeseményekkel kapcsolatos közigazgatási hatósági eljárást, repülésvédelemmel kapcsolatos eljárást, repülőtér létesítésének engedélyezési eljárását, frekvencia-koordinálást mind 90 napos határidőre veszi, kivéve az AOC kiadást, ahol 60 nap a penzum.

 

Meg van egy szép lista arról is, hogy milyen ügyekben nem lehet elektronikus ügyintézést alkalmazni. Ez szerintem nagyjából korrekt, ha nem teljes mértékben kizáró. Logikus, hogy pld. auditálni elektronikus úton nem lehet.

 

Az viszont szerintem elég nevetséges, hogyha szervezeti és működési szabályzatokat nem lehet CD-ROM-on megküldeni. Nem vagyok fanatikus környezetvédő, de kiváncsi lennék, hogy évente hány hektárnyi erdő kipusztulását igényli az a sok papír, amit a PLH begyűjt. (illetve arra is, hogy országos szinten ez a papírmennyiség mennyi pénzébe kerül az ügyfeleknek?) Arról nem is beszélek, hogy a rengeteg iratméternyi anyagot tárolni fizikailag is nehezebb, mint a CD-ROM-on vagy ne adj' Isten, DVD-n megküldött anyagokat. Módosításokkor meg meg lehetne spórolni a cserelapozás időigényes örömeit, mert mindenki kompletten az éppen aktuális teljes anyagot küldhetné.

Ilyesmire jó példaként említhetném, hogy pld az UPS is áttért az ún. General Maintenance Manual (GMM) tekintetében a papírról a CD-re. Csak a sárga lapos ideiglenes módosítások maradtak papíron, amikből mondjuk max. 30-40 oldal gyűlik össze a GMM következő teljes revíziójáig, ami akkor CD-n jelenik meg és megszűnteti a sárga lapokat. Korábban egy-egy teljes revíziókor a cserelapozásra elment 1,5-2 óra is.