Törölt nick Creative Commons License 2005.11.25 0 0 53
Csak hogy ne keverjük a szezont a fazonnal:

X. Alfonz felvette és használta a német-római királyi címet. NEM a császárit, mert ahhoz pápai koronázás kell, a pápa már pedig vele ellenében először Cornwalli Richárdot, majd Habsburg Rudolfot támogatta. Ez egy üres cím volt, ráadásul jogilag sem állta meg a helyét, bár jól hangzott, kétségtelen.

VII. Alfonz, León, és Kasztília királya felvette a Spanyolok császára címet. Miután sorozatos összeütközésbe került mostohaapjáva, I. Alfonz navarrai és aragón királlyal, valamint még Portugáliával is, egy csavarral felvette a spanyol császári címet, hogy ezzel is jelezze primátusát az ibériai keresztény államok között, illtve finoman célozzon ezzel arra is, hogy igényt tart a többi állam trónjára is. A sors fintora, hogy halála után két fia felosztotta maga között ezt az egy, meglévő országot is, ami így újra két állammá esett szét: II. Sancho Castilla, II. Ferdinand León királya lett.
Ergo: VII. Alfonz spanyol császári címe is csak üres frázis maradt, miután csak kis területen uralkodott,ráadásul utódai már nem is használták.

Így már érthető?