grifi Creative Commons License 2005.11.24 0 0 445

Szia Évi!

Mo-n csak magnélküli fajták vannak, ugyanis a datolyaszilva kétlaki növény, az egyik fa csak termős, a másik csak porzós virágokat hoz. Amit nálunk lehet kapni, azok öntermékeny termős fák, nem kell nekik megporzás. Viszont ha mégis beporoznád a virágaikat, akkor lenne magjuk.

Vannak olyan fajták, amelyek keményen fanyar gyümölcsűek (mint az itteniek), viszont ha van magjuk, akkor keményen is ehetők, nem fanyarok. Olyan fajták is vannak, amelyek keményen mindig fanyarok, és olyanok is, amelyek megporzástól függetlenül sosem fanyarok keményen sem (ha érettek).

Szerintem az itteni fajták valószínűleg mind fanyarok (asztringensek), amíg meg nem puhulnak, vagy valahogy ki nem veszik belőlük a fanyarságot.

Üdv.

Előzmény: Évi5 (444)