mamua Creative Commons License 2005.11.21 0 0 4465

szia!
én ezt sütöttem meg:

1. Francia almatorta (de persze mas gyumolcsbol is jo) (12 hótól)

20dkg liszt, 10 dkg (tejmentes) margarin (persze vajbol az igazi, de
ugye mindenki azzal foz, ami jar neki:), 1 tojassargaja, es annyi viz,
hogy szepen osszealljon nem tul kokemeny tesztava, fel ora pihentetes
utan tobbszor nyujtani, es belesimitani sutobe (a gyumolcstorta alapba a
legjobb), jol megszurkalni, es 10-15 percig elosutni, kicsit szint
kapjon. Ekozben 4-5 szem almabol keves vizzel kompotot fozni (fel csomag
vaniliascukor nem art bele, fahej es cukor csak ha mar szoktatva van
hozza a gyerkoc, nalunk az nem volt), villaval osszetorni a suru
kompotot, es rasimitani a tesztara, es 2 (vagy 3) almat egesz vekony
szeletekre vagni, es azt szepen csinosan elhelyezni korkorosen, be a
sutobe, kb. 30 percig meg sutni. Nalunk cukormentesen gyerkoc es a
felnottek is ertekeltek.

 

18 cm átmérőjű tortaformába tettem a tésztát, melyet pont fele alapanyagokból gyúrtam, mármint a fenti adagok felét. így kis gyerekméret lett. a tetejére az almakompótra barackszeleteket tettem.


receptek még:

2. Francia almatorta II.

az idei alap ugy keszult, hogy 30 deka liszt, 20 deka hideg margarin, 10
deka cukor (en tettem bele egy tojast, de valojaban anelkul is mukodik,
de finomabb tole), ezt kezzel gyorsan osszegyurni, es hutoben folpackban
2 orat huteni, majd kinyujtani es gyumolcstortaformaban (az a
nagyonlapos epp hogy van pereme) beletenni, es villaval megszurogatni,
elomelegetitett sutoben 15 percet sutni. Kozben 2 almabol kompotot fozni
nagyon keves vizzel egy kis cukorral fahejjal, erdemes az almat
gyakorlatilag nagyon pepesre fozni, es ezt a nagyon pepet rakenni a
felig megsult tortara, es tovabbi 2-3 almat vekony gerezdekre vagni, es
szep formasan korberakni vele az egeszet, sutobe tovabbi 10-15 percre
visszatolni. Ezt a francia almatortat mindig csak kihules utan szabad
kivenni a formabol! Mivel nagyon vekony, nem lehet rá gyertyat tuzni, de
kapni olyan kis "partikeszletet" ami repulokbol vagy vonatbol all, es a
kis repulot allitod a tortara, es abba szurod a gyertyat, nalunk ilyen
volt tavaly is meg iden is.

3. Banános

2 bananbol icipici viz es egy kanal sargabarack lekvarral kompotot foztem,
villaval szettrancsiroztam a banant, es ezzel kentem meg a tesztat, majd
tovabbi 2 banant vekony karikak szeltem es azzal raktam tele a tetejet,
es egy kanal baracklekvart pici vizzel osszeforraltam, es azzal atkentem
a tetejet, es 10 percre visszatoltam a sutobe, iszonyu sikere volt.
Ezen receptek elonye hogy tejmentesek egyben (margarinnal ugye csak
megfelelo margarint kell valasztani), es valojaban a tojasokbol eleg a
sargaja bele, ugy is mukodik, esetleg még tojas nelkul is. Tudom ez
keveseknek szempont, de akinek igen, annak ez gondolom segitseg.

a receptek eredeti forrásait már nem is tudom, itt keringenek a topikokban/mélekben.:)

Előzmény: fairyqueen (4462)