2. Hódmezővásárhely Nagyállomáson álltam a sorban. Egy nő kért magának és az urának a megfelelő jegyet, amihez megvolt a megfelelő igazolványuk. A hozzájuk tartozó kb. 14-15 éves lánynak kértek 67,5%-os menetjegyet. Egyébként Kúltvölgyig utaztak (10 km). A Diákigazolványon azonban nem volt rajta az erre a félévre érvényes matrica, mert a "tanárnő" azt mondta az egész osztálynak, hogy a Diákigazolvány matrica nélkül is érvényes. Természetesen itt is eldobtam az agyam.
Ez így van! Beidéztem pár napja az idevonatkozó tudnivalókat:
http://www.diakigazolvany.hu/igenyelek_kozokt.php
Lejárt a tavalyi matrica
2005-11-11 14:33:00
Idén október 31-éig lehetett utazni a 2004/2005. tanévre, illetve a 2004/2005. tanév 2. félévére kiállított diákigazolvány-érvényesítő matricával.
A közoktatásban november elseje óta csak a 2005/2006. tanév feliratú, a felsőoktatásban a 2005/2006. 1. félév feliratú érvényesítő matricát fogadják el.
Fontos megjegyezni, hogy a közoktatásban a tanköteles kor felső határát be nem töltött - 16 év alatti korú - tanulók diákigazolványa az idén februári jogszabálymódosítás értelmében matrica nélkül is érvényes és alkalmas a kedvezmények és jogosultságok igénybevételére. Amennyiben a közlekedési társaságok jeegyvizsgálói nem fogadnák el a 16 év alatti tanulók matrica nélküli diákigazolványát, kérjük, forduljanak jogorvoslati kérelemmel az érintett közlekedési társaságokhoz.
Szintén újdonság, hogy a felsőoktatásban az érvényesítő matrica tartalmazza a felsőoktatási intézmény (kar) nevének rövid, mozaik változatát (pl. ELTE-BTK). Amennyiben egy matricán nincs ilyen kód, illetve a kód és a diákigazolvány kártyatesten feltüntetett intézménynév nem felel meg egymásnak (pl. az intézmény neve Széchenyi István Egyetem, a matricán pedig NYME felirat szerepel), akkor az igazolvány nem alkalmas a kedvezmények igénybevételére.