Mégha ez a sport nemis az egészségmegőrzésről szól:
Egyes hozzászólások alátámasztják azt a balsejtelmemet h bizony vannak felelőtlen emberek ebben a sportágban is. Igen a legtöbbjük nem az, de ott van az a néhány.
Egyáltalán nem az idősekre gondoltam, talán ők a legveszélyeztetettebbek, de talán ők tudják leginkább h meddig feszülhet a húr.
"Mert mi a frászt tud csinálni egy sportorvos 30-1000 versenyzővel?"
Csak hogy legyen fogalmad rőla hogyan is lenne normális: Ne a verseny rajtja előtt nézen meg, hanem menj el kivizsgálásra 1-3 hónappal előtte, illetve min. 1-2 évente.
"Megméri a vérnyomását és a pulzusát, mélyen a szemébe néz, oszt kész!"
Nem, de elküld szükséges vizsgálatokra, melyek eredményei esetleg megmentik az életedet.
Volt egy ismerősöm, aki komoly eredményeket ért el hazai szinten középtávon. Egyszer csak egy rutin vizsgálat alkalmával kiderült h gond van a szivvével, s ha továbbra is ilyen terhelést kap katasztófával végződhet egy vesrenye. Nem volt egyszerű onnan abbahagyni, de jól választott és ez szerintem példaértékű.
Igen lehet hogy nagyon fickósnak érzed magad és kívánom, hogy ne is legyen semmi probléma. De a dolgok néha akkor is megtörténnek ha Te ebből semmit nem érzel!
Amíg ilyen hozzáállású emberek is vannak közöttünk addig nem lehetünk nyugodtak.
Amit javasolok:
Sportorvosi igazolással indulhassanak csak futók ultraversenyen.
NEM A PAPÍR MIATT! AZÉRT HOGY ÉVENTE ELMENJENEK FELÜLVIZSGÁLATRA!
"Hehe! Képzeljük el, hogy faszikám utazik monnyuk 800 km-et, befizetett egy soknapos versenyre kb. 60-100 000 Ft nevdíjat és akkor oda áll elé az orvos és azt talája mondani: „...Nem, nem! Maga itten nem fog funni, jó szurkolást kívánok!"
Ha az én versenyemen indul akkor onnantól felelősek vagyunk érte, s ha az orvosunk úgy látja igenis kiveszi majd a versenyből, és minden tiszteletem ellenére piszkosul nem fog érdekelni, hogy milyen versenyeken futottál már előtte, a nevezési díjadat pedig természetesen visszaadom.
Egy ultrafutó verseny egy nagyon jó erőpróba, nagyszerű emberi teljesítményekkel, egészen addig amíg megbízhatunk egymásban.
Miért kéne kockáztatni mikor anélkül is lehet?
üdw,