LvT Creative Commons License 2005.11.11 0 0 581
Kedves Onogur!

> Nálam a fa struktúra szétváló ágai között már nem lehetnek összeköttetések, az már nem fa struktúra. Én csak azt nehezményezem, hogy a nyelvészek által sem fa struktúrának gondolt szerkezetet fa struktúrának mondják.

Ezt most nem értem: az én általam látott családfák ágai sem egysülnek. (Apropó, de akkor a családfa sem lehet "fa", mert mondjuk harmadunokatestvérek összeházasodnak? Nem lehet, hogy a szakkifejezésnek eltérő tartalmai lehetnek a különböző diszciplinákban? És miért éppen a matematikai értelmet kellene nekünk alapul venni a genealógiában, vagy másutt..?)


> A körmentes irányított gráf annyit tesz, hogy az egyetlen kezdőpont és a sok végpont bármelyike közötti elképzelhető útvonalakban nem alakulhat ki hurok.

Bármi is a körmenetes gráf, fordított irányban is be kell járnunk. És általában fordítva is járjuk be, mert a jelen alapján tusunk következtetni a múltra, nem pedig a múlt alapján a jelenre, ahogy a gráf a kezdőpontjából "nő".


> Nekem a fent vázolt "kibővített" fa struktúra jobban tetszik és így nem elhajítva, hanem továbbfejlesztve lenne a megszokott modell.

Hogy kapcsolod be a magyra nyelv gráfjába az evenkit meg az inuitot (mivel e nyelvek is nyomot hagytak a magyaron)?

Továbbra sem értem, hogy miért jó egy túlbonyolított ábrát felvázolni, ahol a részletekben elvész az egész?
Előzmény: Onogur (580)