Zsákutcába jutott Somogyaracs. A kis zsáktelepülésnek ma már minden második lakosa cigány; velük együtt jött, s mára kezelhetetlenné nőtt a munkanélküliség meg a bűnözés. Öt dolgozóval az önkormányzat az egyedüli foglalkoztató, a munkaképesek sorba állnak a két közhasznú álláshelyért.
A szerencsések egyike Bogdán József, három hónapra az önkormányzat alkalmazásába került. Ottjártunkkor éppen a vízmű területén nyírta a füvet. – 1981 óta vagyok aracsi lakos, s most először került rám a sor. Három hónapig dolgozhattam – mondta –; szeptember végén jár le. A legjobbkor jött ez a pénz. Két gyerekünk van, a nagyobb Nagyatádra jár középiskolába, s a kislány is tovább tanul. Örülünk neki, de fogalmunk sincs róla, miből fizetjük majd az iskolát.
Munkájáért a minimálbért kapja: 43 ezer forintot. Ez maga a mennyország, hiszen előtte 14 ezer forintot vitt haza havonta, s ennyit a felesége is. – A családi pótlékkal is csak 43 ezer forint volt az összes jövedelmünk. Októbertól újra ennyi lesz. Ha nem gazdálkodnánk, rég felkopott volna az állunk. Kár, hogy csak két ember alkalmazására van pénze az önkormányzatnak, mert itt a közhasznú munkán kívül nincs más lehetőség.
A megélhetési gondok miatt gyakori a lopás, betörés. Az emberek azt mondják: megszűnt a közbiztonság; a rendőrök sem védik meg őket. Főleg az egyedül élő idősek a tolvajok céltáblái. – Amíg kórházban voltam, 30 tyúkomat lopták el – mondta az egyik. – S én még szerencsés voltam; tudok olyan asszonyról, akit addig ijesztgettek, mígnem mindenét itt hagyva elmenekült. A holmiját széthordták, a házába egyszerűen beköltöztek...
Aracson elértéktelenedtek az ingatlanok. Jó néhány idős elmenne, de eladhatatlan a ház. Fillérekért nem akarják odaadni, amiben egy élet munkája áll. – Mi egész életünkben dolgoztunk, ezek meg mindig a máséhoz nyúlnak – mondják. – Nem értjük, miért segíti az állam ezeket az életerős férfiakat, akik naphosszat a ház előtt heverésznek. Van itt olyan roma, aki már a harmadik házát építi föl. Az első két háza tele van tartozással, OTP-hitellel, közműdíjakkal. S ahelyett, hogy kifizetné, inkább állami segítséggel épít egy harmadikat.