Galgadio Creative Commons License 2005.11.10 0 0 152

Kedves Tibb!

 

A te könyveid írnak-e valamit a feketeláb (Blackfoot) indiánok és a fehér prémvadászok, az. ún. hegyi emberek (mountaineers) közötti fegyveres összetűzésekről?

Ezek nem is lehettek olyan kicsik, hiszen az én forrásom szerint a feketelábak 1803-1846 között kb. 500 hegyi embert öltek meg. A feketelábak veszteségeiről nem szól a könyv, de az akár 1.000-1.500 is lehetett.

 

Az ellenségeskedést az okozta, hogy Lewis és Clark expedíciója idején a fehérek lelőttek két pígen (piegan) harcost, akik lovakat és puskákat akartak lopni a táborukból.

Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy az American Fur Company fehér prémvadászokat küldött a Sziklás-hegységbe, ahelyett, hogy az őslakók által kínált prémeket vásárolta föl. Ezért a feketeláb indiánok ellenségnek és konkurrensnek tekintették a hegyi embereket.

 

A feketelábokkal való ellenségeskedés egészen 1846-ig tartott, amikor Alexander Culbertson prémkereskedő elvette az egyik kainah törzsfőnök lányát és létrehozta Fort Benton kereskedelmi állomást a Missouri és a Marias folyók találkozásánál.

Ezután a feketelábak harminc évig bölénybőrökkel kereskedtek, amíg el nem fogyott a bölény az északi prérikről.

 

(A feketeláb tkp. algankin nyelvű törzsszövetség volt a Missouritól északra fekvő prériken, az alábbi három törzsből állt: szikszika (siksika), pígen (piegan) és vér (Blood vagy Kainah)).

 

Az indián háborúkról szóló könyveid írnak erről a kvázi "feketeláb háborúról" valamit?

 

Köszi: Galgadio