SPafi Creative Commons License 2005.11.09 0 0 697

Hi!

 

Csak átfutottam, de nagyon érdekes, részletes munka!

 

Valóban úgy tűnik, hogy hibásan vették konstansnak a hőmérsékletet, és tényleg "magától" melegszik az alsó szint. De! Szerintem ez nem a második főtétel kijavítását, hanem a hőmérséklet átértelmezését teszi szükségessé. Általában a hőmérsékletet csak a mozgási energiának feleltetjük meg, de itt már ez a közelítés nem igaz, bele kellene számolni a helyzeti energiát is. Ha a statisztikus fizikai értelmezést nézzük, rögtön egyértelmű, hogy minden energiát figyelembe kell venni, és így már (megérzésem szerint) eltűnik az ellentmondás. 

 

Viszont ettől még igaz, hogy a magasabban lévő test molekulái egyensúlyi helyzetben lassabban mozognak, ránézésre másodfajú örökmozgó lenne építhető, de azt hiszem, hogy amint zárni szeretnénk a körfolyamatot, kiderülne, hogy arra is befolyással van az a potenciál, ami az effektust okozza. Tehát pl. elvileg ha betennénk a hideg és meleg oldal közé egy peltier elemet, az áramot termelne, de lehet (elvileg biztos), hogy itt egy másik effektus (illetve ugyanannak egy másik esete) meggátolná a működését.

 

A termodinamika második főtételét tudtommal nem kísérletekre alapozzák, hanem a statisztikus fizikából matematikai úton következik, így csak akkor cáfolható, ha a levezetés hibás volt.

Előzmény: Helem (696)