fish12 Creative Commons License 2005.11.05 0 0 259

Azért van amit Lót javára is írok. Tévedtem egy dologban, amit  most pontosítanom kell, mert  a  múltkor azt  írtam , hogy  "miért nem  saját  maga ment ki hozzájuk?" Többszöri figyelmes olvasás után  látom, hogy saját maga is  kiment hozzájuk..sőt  be is zárta maga mögött az ajtót..De  furcsa  módon ezek a ferdehajlamúak őt nem  bántották... , ezen  is elgondolkodtam, hogy vajon miért nem volt Lót kívánatos nekik?? Válogatósak? Na, ezt sem  értem.

 

Még egy  másik "dolog" is van, ami szintén Lót javára írható..az ugyanis, hogyha a homokosokról tudta, hogy  kizárólag  csak  férfiakat "bántanak", akkor  könnyedén   ígérhette oda a lányait, mert úgyis tudta, hogy a lányai  nem kellenek  majd  nekik...(ez is enyhítő körülmény lenne Lót könnyelmű szavaira, ha ez valóban így lenne,  --na, de nem tudjuk pontosan, hogy  hogyis volt..(én sem  vagyok  homokos specialista)..na de akkor mirevaló volt egyáltalán  mondania nekik ezt?? Ezt sem  értem.

 

*

 

Aztán azt mondod, hogy "csak" a szűzességük forgott kockán,  nem az életük. Hmm. Érdekes  elgondolás. Én úgy  gondolom, hogyha a város apraja nagyja végig"tipor" valakin, az halálos is lehet.

 

Nem  tudom, hogy  mekkora  volt Sodoma népessége, de ha csak százan voltak is a férfiak, már az  is  sok..


 1. Mózes 19:4.

Lefekvésök elôtt a város férfiai, Sodoma férfiai körûlvevék a házat, ifja, örege, mind az egész község egytôl egyig.

 

*

 

az meg , hogy a lányok  hallották-e Lót ajánlatát vagy sem, tényleg nem is  fontos annyira, mert egy ember  jelleme nemcsak  egyetlen  megszólalásából ítélhető meg.. valószínű, hogy a gyermekei már korábbról is ismerték az apjuk  nézeteit.

 

*

 

Aztán itt van  még  egy harmadik  dolog is, amit  meg  szintén  nagyon  nem  értek:

 


  14. Kiméne azért Lót, és szóla az ô vôinek, kik az ô leányait elvették
      vala
, és monda: Keljetek fel, menjetek ki e helybôl, mert elveszti az
      Úr e várost: de az ô vôinek úgy tetszék, mintha tréfálna.

 

Azt  nem  értem, hogy a vő mit  jelentett Lótnak az idejében..most nincs időm  szótárakat  nyitogatni.. ha a vő azt  jelenti, hogy a lánya férje, akkor azt nem értem, hogy a lányok  hogy maradtak szűzek?  Vagy a vői is homokosok voltak? Az is lehet.

 

*

 

(De  "az ô vôinek úgy tetszék, mintha tréfálna " is megérne egy misét)

 

*

 

Az Atya Fiú párhozam magyarázata "kicsit" sántít  nálad, mert  néha azt állítod, hogy párhuzam, máskor meg azt, hogy nem az. :D (Mikor  hogy..--mitől függ a "hogy"??:)

*

Nem raktam be a skatulyába, de még eddig  nem sikerült  meggyőznöd az állításom ellenkezőjéről. Egyáltalán nem zárkózom el attól, hogy módosítsam  vagy akár  teljesen  megváltoztassam az erről való eddigi látásomat, de  "ütős" érveket kérek szépen. ;)

(ne a szavak legynek ütősek:))

 

Előzmény: a legkisebb ugrifüles (258)