drdrez Creative Commons License 2005.10.27 0 0 198

Phil Collins frenetikus koncertje a Sportarénában
2005. október 27. 10:36

Phil Collinns nem okozott csalódást több mint tízezer rajongójának: az 54 éves angol dobos-énekes frenetikus koncertet adott szerdán este a Budapest Sportarénában, First Final Farewell Tour elnevezésű nemzetközi "búcsúturnéja" alkalmából. Pályája kezdetét, amikor a Genesis ritmusembereként ült a dobszerelés mögött, stílszerűen idézte föl a fellépés nyitányát képező, majd tízperces dobszóló, amelybe idővel beszállt a kísérő zenekar két ütőse is. Az így kellően felpörgetett közönség pedig hálásan fogadta Collins bejelentését: Ma este kedvenc dalaimat fogom előadni nektek!

A jelek szerint a kopaszodó énekes ízlése egybevágott a hallgatóságéval: az aréna állóhelyes népe kórusban énekelte Phillel a 80-as és 90-es évek nótáit: Don't loose my number, Can't stop loving you, Groovy kind of love, Another day in paradise, We wait and we wonder, Take a look at me now, Separate lives, Can't hurry love, Sussudio, Just one night, Dancing to the light...

A néhai Mao elnök ruházatára emlékeztető szürke zubbonyt és bő nadrágot viselő Collins egyetlen percig sem lazított a több mint kétórás koncerten: hol "csak" énekelt, hol viszont a dobok mögé ülve diktálta a tempót a népes kísérő gárdának, amelyben többek között hattagú vokál, négytagú fúvós szekció és két gitáros kapott helyet.

Kemény rockos beütésű számokat éppúgy hallhatott a nagyérdemű, mint jellegzetes "Collins-hangzású" balladákat vagy reggae stílusban fogant dalokat. Az est egyik csúcspontja volt a Wear my hat című nóta: ennek előadása közben a szereplők különböző kalapokat viseltek, majd a zene ütemére mozogva csereberélték egymás között a tökfödőket.

A másik csúcsponton Phil és a kísérő vokál egyik fekete bőrű, fantasztikus hangú hölgytagja énekelt duettet (True colours), a háttérben szopránszaxofonon játszó köpcös, fekete zenész kíséretével, hátborzongató élményt nyújtva a hallgatóságnak.

Pontosan kétórás zenélés után a színpad kiürült - hogy aztán a közönség ütemes tapsára Phil és társai visszatérjenek, és ráadásként eljátsszák a Take me home című dalt. Ennek végén az énekes csókokat hintve közölte: I must go now (Most már mennem kell). Csak remélni lehet, hogy a nemzetközi turné címe nem fedi a valóságot, és hamarosan újra láthatjuk, hallhatjuk őt Magyarországon!

 

http://www.mti.hu/cikk/98853/