Cirfandlia Creative Commons License 2005.10.27 0 0 303

SZia Zoli!

 

"Elképzelhető, hogy tulajdonképpen hosszabb idő alatt ugyanaz zajlik le egy nagyobb hordóban mint rövidebb idő alatt egy kisebben?"
Ja, lehet olyan hosszú idő alatt, hogy a bornak már túl sok lesz hordóban :)

Sztem 1000 l felett nem igazán jelentkeznek újfás jegyek; inkább csak lassú mikrooxidáció. Nem is láttam még sehol ennél nagyobb méretben fehérbort erjeszten/érlelni, viszont a vörösöknél eléggé elterjedt a 15-20 hl-es hordós ászkolás. (Egri Tóthnál is láttuk, de csomó Villányi pincében is) 

Én valahol az 5-6 hl-es méretnél látom a határát a fehérboros hordónak.... persze ki lehet próbálni nagyobbat is.

A túl kicsi újhordó (250 l alatt) eléggé erős faízt nyom a borba, egyre több tételnél tapasztaljuk; (pl. tegnap St. Andrea Sziráki Ch.) csak nagyon erős alapanyag birkózik meg vele. Ezért inkább 3-500 literes hordókat kezdenek használni a fehérborosok közül sokan.

Előzmény: BZoltan (301)