Galgadio Creative Commons License 2005.10.26 0 0 40

Régebben volt fönn egy nagyon jó honlap A nagy sziú háború (The Great Sioux War) címen, de most nem találom, lehet, hogy levették.

 

A lakota háború Little Bighorn utáni története dióhéjban az alábbiakban foglalható össze:

 

1) Június 26-án (a csata másnapján) föltűnnek John Gibbon tábornok jól felszerelt csapatai. A lakoták és sájenek fölhagynak a  Reno-domb ostromával és szétszóródnak. Gibbon katonái megdöbbenve szemlélik a csatateret, majd eltemetik elesett bajtársaikat.

2) Július és augusztus folyamán Alfred Terry tábornok Dakota-oszlopa föl-le masírozik a Yellowstone-völgyben, de nem találnak egyetlen ellenséges indiánt sem.

3) Sheridan tábornok augusztus közepétől újabb és újabb egységeket vezényel a lakota területre, köztük a Red River menti háború két veteránját, Nelson A. Miles ezredest és Ranald S. Mackenzie ezredest.

4) Sheridan tábornok augusztus 25-én visszarendeli Terry tábornok csapatait a támaszpontokra.

5) Augusztus végétől az amerikai katonai vezetés új katonai támaszpontot létesít a Yellowstone és a Tongue folyók találkozásánál Miles ezredes parancsnoksága alatt több mint ezer katonával.

6) Augusztus végétől Crook tábornok újra feltöltött hadoszlopa ismét akcióba lendül

7) A Slim Buttes-i csata: Szeptember 9-én Crook előőrse, 150 lovas Anson Mills hadnagy vezetésével lerohan egy ogalala-minnekonju falut. A sebesült Amerikai Ló főnök néhány társával egy barlangba menekül, de mindannyian ott pusztulnak a katonák lövedékeitől. A helyszínre siető Őrült Ló mintegy öt-hatszáz oglala harcossal megtámadja Crook csapatait, de az erős puskatűz miatt kénytelenek visszavonulni. Amerikai Ló faluja kb. húsz, Őrült Ló kb. 10-15 harcost veszít. A hadsereg vesztesége mindössze 3 fő.

8) Október és november: Nelson A. Miles ezredes őszi hadjárata Ülő Bika hunkpapái ellen. A három kisebb összecsapásban emberveszteség ugyan alig van, de a hunkpapák téli tartalékait nagyrészt sikerül az ezredesnek elpusztítani. Ez csökkenti Ülő Bika befolyását és a hunkpapa lakoták ellenállását.

9) November 5.: Crook tábornok téli hadjáratra indul Őrült Ló ellen 2.200 katonával és 400 indián felderítővel.

10) November 25: Tompa Kés falujának "ostroma": Crook lovassága Mackenzie ezredes vezetésével elpusztítja Tompa Kés sájen faluját. Több mint 40 indiánt megölnek, a tábort teljesen elpusztítják. Az életben maradt  sájenek Őrült Ló táborába menekülnek az ordító hidegben.

11) December 26: Őrült Ló harcosai 250 marhát hajtanak el a Tongue menti katonai támaszpontról. Miles ezredes büntetőexpedíciót szervez ellenük.

12) 1877. január 8. : A Wolf Mountains-i csata: Őrült Ló mintegy öt-hatszáz oglala és sájen harcossal megpróbálja tőrbe csalni Miles ezredes 450 fős oszlopát. Közel ötórás tűzpárbaj után a támadó lakoták és sájenek visszavonulnak egy hirtelen jött hóvihar fedezete alatt. Miles mindössze két halottat és kilenc sebesültet veszít, a sájenek vesztesége 1 fő, a lakotákét 10-20 főre becsülik. A hadsereg fontos taktikai győzelmet arat, mivel Őrült Ló harcosai ellövik a maradék lőszerkészletüket is, de a katonaságot nem sikerül elűzniük.

13) Crook és Miles követeket küld Őrült Ló táborába, hogy tárgyaljanak a megadásról. Őrült Ló táborában erősen fogytán az élelem, a harcosoknak már alig van lőszerük. Egyre többen fontolgatják a fegyverletételt.

14) Ülő Bika feltűnik Őrült Ló táborában és megpróbálja rábeszélni, hogy törzseikkel  együtt szökjenek Kanadába. Őrült Ló azonban nem kíván Kanadába menni.

15) Február elején:Crook Pöttyös Far szicsangu főnököt küldi Őrült Lóhoz követként, de az csak a főnök apjával tud beszélni. Őrült Ló üzen Crooknak, hogy 400 családból álló népével hamarosan beköltözik a rezervátumba.

16)A találkozó után a sájenek, szicsangúk és minnekonzsuk szakítanak Őrült Ló oglaláival és jelentkeznek a rezervátumokon.

17)  Április 5: Pöttyös Far jelenti Crooknak, hogy Őrült Ló hamrosan leteszi a fegyvert.

18) Április elején Ülő Bika kb. 1.000 hunkpapával Kanadába menekül.

19) Április 27: Vörös Felhő oglala nagyfőnök felkeresi Őrült Lót és sürgeti, hogy mielőbb tegye le a fegyvert.

20) Május 6: Őrült Ló és 889 oglala leteszi a fegyvert Fort Robinsonban.

21) Május közepén: Sánta Őz falujának "ostroma". Miles ezredes csapatai rábukkannak az utolsó szabad lakota csoportra, Sánta Őz minnekonzsu falujára. Figyelmeztetés nélkül támadnak, megölik Sánta Őzt, a helyettesét, Vas Csillagot és közel húsz további harcost. Sok sátrat lerombolnak, az életben maradtakat a rezervátumba terelik.

 

A nagy sziú háború véget ér...

 

Előzmény: Don Quixote (37)