Szia Sztgyi!
Bevallom őszintén, én sokkal kisebb volumenű tesztelésre gondoltam, ahol nem is konkrét adatokat, hanem csak összehasonlítást tennék a festések között.
Megépíteném ugye a rendes méretű csöveket, és mindegyiket lefesteném a kipróbálandó anyagokkal (egyet megpróbálnék akár gyertyával bekormozni is).
A csöveket ezután kitenném a napra, nagyjából függőlegesen, lehetne kicsit ferdén is. Ha nekidöntöd a ház falának, az szerintem tökéletes, csak egyformán álljanak.
Ha süti őket a nap, a belsejükben elkezd emelkedni a hőmérséklet, majd emiatt a levegő is - azaz magától megindul a légáram: alul megy be a hideg levegő, felül jön ki a meleg. Ennek a kijövő levegőnek mérném meg a hőmérsékletét. Minél magasabb, annál jobba nyeli el a napsugarakat az adott bevonat.
Amit te írtál (fadoboz, fólia) jó ötlet, csak szerintem túl sok munka, akkor inkább megcsinálnám magát a kollektort. Esetleg egy megfelelő méretű hullámpapír dobozt () oldalaiba lyukakat vágnék) és folpack fóliát használnék erre a célra :)
A ventillátort szerintem nem érdemes használni, mert olyan gyorsan át fogja fújni a levegőt, hogy nem lesz ideje felmelegedni - gyakorlatilag a külső hőmérsékletet fogod mérni. A csövek alját sem érdemes szerintem összekötni: elég, ha ugyanonnan kapját a levegőt (a szabadból).
A precíz hőmérő viszont nem ártana, el tudom képzelni, hogy csak 1 fokos eltérés legyen a csövek között.