jeriko2 Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1852
Szia Boattis!

Hát, sokmindenben nem értek veled egyet, de jó, hogy leírtad. :)

  • Szerintem a sörkollektor elsősorban felfedezés, barkácsolás, kísérletezés a napenegriával, és csak másodsorban akarunk ebből anyagilag hasznot húzni.
  • A ház hőszigetelése teljesen mindegy, hogy milyen, a kollektor segíteni fog. Nyílván, jobb lenne, ha lenne jó szigetelés (megjegyzem, a kollektor egyben szigetel is), de azt hiszem, egy jó szigetelés (főleg utólag) sokkal több ráfordítást igyénel, mint a sörkollektor.
  • Az ablakokkal kapcsolatban: a sörkollektor ára töredéke egy ablakénak, sokkal kevesebb falbontással jár, és éjszaka lényegesen jobban szigetel. Egy ablaknak statikai vonzatai is vannak (nem minden falfelületbe lehet beépíteni). Abban egyetértek veled, hogy egy (jó hőszigetelésű) ablak megfeleltethető ugyanolyan méretű sörkollektornak.
  • A sörkollektor mérete szerintem lényegtelen, ha nem az egész fűtést azzal akarja megoldnai az ember. 1 nm 2 is rá tud segíteni a fűtésre, bár nyílván kevesebbet, mint 20.
  • A nyílások lezárása szeirntem is lényeges szempont, bár szerintem elegendő arról gondoskodni, hogy ne mozogjon ilyenkor a levegő (ha belegondolsz, a legjobb hőszigetelő anyag a levelgő, a mai hőszigetelő anyagok mind erre épülnek (porotherm tégla, EPS, habok, gyapotok stb.).
  • A vizes megoldásnak van egy nagy hátránya: szivattyú, komoly vezérlés, puffer-tároló, hőcserélő, radiátorok (vagy csövek a falban) stb. kell hozzá, mindez beépítve.


Azt hiszem, az alapvető különbség ott van a felfogásunk között, hogy te egy új tervezésű házra gondolsz, ahol van X milla költség, és abból kell kihozni a legjobbat, mi meg arra, hogy van egy akármilyen rossz hőszigeteléssel, ablakozással és tájolással ellátott ház, plusz még kb. 15ezer Ft, amiből szívesen elkísérletezgetünk/nénk.

Abban biztos vagyok, hogy ami itt készül, csak javítani fogja az épület fűtését, mellette pedig még tapasztalatot is szerzünk.

A felajánlott festék szerintem nagyon jól jönne sztgyi-nek, én pedig nagyon kíváncsi lennék, mennyivel hatásosabb pl. a matt feketénél vagy a kormozásnál.
Előzmény: boattis (1844)