Félreértések elkerülése végett: A sörkollektor előnyeivel tisztában vagyok, amit az előző hozzászólásom legelején méltattam is. Csak mindig ott van az a nyamvadt "DE"!
Ez a kollektor kizárólag fűtés rásegítésre alkalmazható. Ha már egyszer pénzt és időt nem kímélve valamibe belefogunk, akkor azt a lehető legszélesebb körben próbáljuk meg kihasználni. A vizes kollektor azért nyáron is csak-csak ad valami kis plusszt (HMV), és ha télen ezen kívül futja az erejéből, fűtés rásegítésre is viszonylag egyszerű módon hadra fogható.
Én csak arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy szinte semmivel nem bonyolultabb rendszerrel, lényegesen több megtakarítást lehet elérni. (ár/teljesítmény arány)
Fogjátok fel az én szűklátókörűségemnek, de én még mindig azt mondom, hogy egy vizes rendszert kevesebb munkával, (igaz, talán valamivel nagyobb anyagi ráfordítással) sokkal hatékonyabban lehet működtetni.
Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy ne nekem legyen igazam, és valóban több hőt lehessen kicsikarni a sörkollektorból, mint amennyi a bevezető/kivezető furatokon elmegy mondjuk egy átlagos decemberben, amikor alig-alig süt a nap.
Ha az őszi-téli-tavaszi összes hőegyenleg pozitív, már nyertetek!
A puding próbája pedig az evés, nosza rajta, munkára fel hát!
Üdv: boattis