dolphin Creative Commons License 2005.10.23 0 0 45






XXI. évfolyam 241. szám - Péntek, november 1.

NAGYVÁRAD NÉPÉHEZ!
írta Dutka Ákos



Hadd legyen e történelmi percben enyém a város népéhez kiáltó szó! Enyém, aki a világháború első órájától kezdve csüggedetlen hittel és szent meggyőződéssel hirdettem, hogy az emberiség történetének e példátlan rontása elsodorja az egész korhadt és bűnös régi világot!
Bekövetkezett! És áldott legyen e perc, mikor ez a vérében megrabolt, […]zetében meggyalázott nép fel ébredt!
A történelem vas kényszerűsége szerint minden úgy történik, ahogy előre látható volt.
A magyar nép ma már azzal a felemelő szent tudattal állhat az emberiség színe elé, hogy méltó a születendő világ békéjére, méltó a népek […]éri szövetségére, mert lerázta magáról a középkort, huszonnégy óra alatt elsöpörte a görcsösen haldokló reakciót minden földi hatalmával együtt.
Valamennyiünknek éreznie kell, hogy mi ma az ország népkormányának és az öntudatra ébredt népnek a kötelessége.
A népkormány kösse meg azonnal a békét és kezdje meg a független magyar köztársaság alkotmányának elkészítését.
Új világot akarunk, új rendet, új magyar államot, amelynek alapja a jog és a munka. Az új Magyarországban meg kell építenünk a dolgozó emberek boldog társadalmát. Ezt a gyönyörű […]lomot az áldott magyar földre kell […]nünk s hogy oda építhessük vissza kell adnunk ezt a földet annak a népnek, amely vérzett és éhezett rajta, annak a népnek amely verejtékével és munkájával valamennyiünk javára […]eket fakaszthat ebből a rögből. Hogy visszaadhassuk a nép kormányának békét kell kötnie. Ezért testvéri üdvözlettel fordulunk minden szomszédos nép nemzeti tanácsához, hogy közös megegyezéssel teremtsük meg az azonnali békét. Azt a békét, amelyet nem koronás szószegők és a nép életével kalandor hazárd játékot űző diplomaták kötnek, hanem amelyet becsületes dolgozó népek alkothatnak meg.
Mikor megszületik a béke a nagy felszabadulás, el fogjuk kezdeni a szabad és független Magyarország újra építését. Szépnek és boldognak, olyannak akarjuk amilyen a földünktől és népünktől telik. Várjuk tehát szent komolysággal az órákat. Mögöttünk még orvul leselkedik a leterített hatalom és minden zavar, minden határozatlanság, minden gyöngédségünk alkalom lehet arra, hogy megpróbáljon még egyszer a nyakunkra ülni.
Polgárok! Munkások! Katonák!
Szent esküvel fogadjuk, hogy utolsó leheletünkkel, ha kell vérünk árán is kitartunk a Magyar Nemzeti Tanács mellett. Ehhez az eltökélt és esküvel fogadott határozathoz köt ma mindenkit a józan polgári érdek is, mert az új népkormány csak úgy kezdhet építő munkához, ha maga mellett mint egy és oszthatatlan testet érzi az egész népet.
Most a nép sorsa a nép kezében van. Valamennyien egy szabad népkormányzat boldog dolgozó részesei lehetünk egy olyan magyar államban, ahol a jogok és az anyagi javak mértéke a munka és a tehetség.
Ezért az új Magyarországért ma Nagyvárad népének méltóságos nyugalommal, de mindenre elszánt bátorsággal készen kell állnia és várnia kell a Nemzeti Tanács parancsait.
Teljesíteni forgjuk! Esküszünk!





Gróf Károlyi Mihály miniszterelnök.
A Nemzeti Tanács a néphez.



Budapest, október 31. A Magyar Nemzeti Tanács ma este 8 órakor a következő táviratot intézte az összes városok főtisztviselőihez:

A Nemzeti Tanács közli Magyarország népével, hogy Budapesten átvette a hatalmat. Egyetlen csepp magyar vér sem folyt ki. Gróf Károlyi Mihály lett Magyarország miniszterelnöke. A Nemzeti Tanácsból kormány alakult. A katonaság, munkásság és polgárság felesküdött a Nemzeti Tanácsnak. Budapesten nyugalom van. A Nemzeti Tanács felhívja Magyarország népét, hogy szent fegyelemmel, önfeláldozó nyugalommal őrizze meg a csendet. A személy és közbiztonság megóvása a legnagyobb érdek. Aki pusztít, rombol a nemzet életét veszélyezteti. A magyar Nemzeti Tanács a haza üdve érdekében parancsolja meg, hogy mindenki, nép és katonaság a legnagyobb rendben, nyugalomban várja be a Tanács utasításait.


A magyar Nemzeti Tanács.



A Magyar Nemzeti Tanácsnak ez az esti proklamácója érthető meglepetést keltett Nagyváradon, Kolozsvárott, Szegeden, Debrecenben és a többi vidéki városokban, ahova éjjel érkezett tudósítások arról adtak hírt, hogy Budapesten a Nemzeti Tanács helyisége előtt kikiáltotta a nép a köztársaságot. Ezta a szenzációs eseményt legtöbb városban a lap élén közölték az újságok. Reggel aztán megjött a Nemzeti Tanács kiáltványa arról, hogy átvette a kormányhatalmat és felszólítja a vidéki városokat, hogy csatlakozzanak a polgársághoz. Arról a kiáltványban nem volt szó, hogy a király nevezte ki Károlyi kormányát. Ez okozta a félreértést, mely aztán Nagyváradon és több vidéki városban köztársasági érzelmű tüntetésekre adott okot.
Délutánra megérkezett a félreértést megmagyarázó következő távirat:
Budapest, október 31. Az éjjel és ma délelőtt történt események folytán reggel 6 órakor József főherceg felhívta telefonon Károlyi Mihályt és az éjjeli eseményekről kért információkat. Károlyi megnyugtatta a főherceget, aki ezután kérte Károlyit, hogy délben újra keresse fel őt. Így is történt és ma déli 1 órakor Károlyi Mihályt kinevezték miniszterelnökké. Károlyi rögtön átvette a végrehajtó hatalmat.

A magyar Nemzeti Tanács átvette a kormányhatalmat.

Tegnap reggel Nagyvárad polgárságához, tanácsához és katonai parancsnokságához a következő hivatalos távirati kiadványt intézte a magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottsága:
A magyar Nemzeti Tanács átvette a kormányhatalmat. Az egész budapesti helyőrség és az egész államrendőrség nagy lelkesedéssel mellé állott. Minden vidéki várost felszólítunk, csatlakozzon azonnal az egyedül törvényes kormányhoz, a Nemzeti Tanácshoz.


A magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottsága.




Biharmegye és Nagyvárad is csatlakozik a Nemzeti Tanácshoz.

Nagyvárad,
október 31. A Nemzeti Tanács táviratának vétele után Malatinszky Lajos főispán azonnal intézkedett, hogy a polgársághoz intézett kiáltvány kiplakátíroztassék. Erről a következő táviratot küldötte:
Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottsága Budapest. A felhívást vétele után kifüggesztettem Biharmegyében és Nagyváradon.


Malatinszky Lajos
főispán.



Az új népkormány
a következőképpen alakult meg:
Miniszterelnök: Gróf Károlyi Mihály.
Belügyminiszter: Batthyány Tivadar gróf.
Kereskedelmi miniszter: Garami Ernő.
Kultuszminiszter: Lovászy Márton.
Földmívelésügyi miniszter: Buza Barna.
Népjóléti miniszter: Kunfi Zsigmond.
Közélelmezési miniszter: Nagy Ferenc.
Tárcanélküli nemzetiségi miniszter: Jászi Oszkár.
Az igazságügyi és pénzügyi tárcáról döntés még nem történt.


A Nemzeti Tanács kiáltványa a katonasághoz.

Budapest,
október 31. A Magyar Nemzeti Tanács a késő este kiáltványt bocsátott ki a magyar katonákhoz.
A kiáltványt a fővárosban már kifüggesztették és az ország minden részébe repülőgépeken hordják szét.

Katonák!
A Magyar Nemzeti Tanács mozgalma fényes diadalt aratott. - Gróf Károlyi Mihály vezetése alatt népkormány alakult. Magyarország népe! Katonák! Polgárok! Munkásság! A népkormány kezébe vette Magyarország hatalmát!
Megmozdult a nép és a hatalmas megmozdulásnak eredménye lett.
Magyarország hatalmasai egész polgári és katonai hatalmukat átadták a Nemzeti Tanácsnak. Magyarország teljes katonai és polgári hatalma ma a Nemzeti Tanács elnökének, Károlyi Mihálynak a kezében van.
Katonák! A katonaság és a polgári közigazgatás szerveivel a magyar népkormány elnöke rendelkezik.
A Magyar Nemzeti Tanács e hatalmas nemzeti győzelme munkával üdvözli Magyarország népét, a magyar demokrácia és világbéke szent nevében. Felkéri az ország népét, térjen vissza a munkához. További munka beszüntetésre nincs szükség.
Katonák! Térjetek vissza kaszárnyáitokba és ott várjátok be a magyar népkormány utasításait, amelyek meghozzák számotokra a jogot és békét.
A Nemzeti Tanács felelős a magyar nemzeti vagyonért. Rendzavarástól mindenki tartózkodjék.
A Nemzeti Tanács méltóságos nyugalomra kéri a népet.


Gróf Károlyi Mihály
és a Nemzeti Tanács tagjai.




A Nemzeti Tanács kinevezi az új főkapitányt.

A főkapitányságon ma a rendes időben megkezdődött a munka. Az épületben nem látszott meg a rendkívüli események hatása. 9 óra felé megjelentek a Nemzeti Tanács jelenlétében P. Ábrahám Dezső dr. országgyűlési képviselő és Hatvani Lajos báró, felmentek a főkapitány szobájába, ahol összegyűltek az összes rendőrtisztviselők, rendőrök és detektívek, akik a Tanács küldötteit nagy éljenzéssel fogadták. Sándor László főkapitány előlépett és üdvözölte a Nemzeti Tanács kiküldötteit. Kijelentette, hogy mivel a Tanács átvette a tényleges hatalmat, ő is csatlakozik a Tanácshoz és saját személyét is a Tanács rendelkezésére bocsátja.
Minden tisztviselő és rendőr kész a tanács szolgálatába állni. Ábrahám Dezső megköszönte a kapitány válaszát és kijelentette, hogy egyelőre nem reflektálnak szolgálatára és felmentik állásából. Helyébe Dietz Kéroly drt, a Közélelmezési Hivatalba beosztott rendőrtisztviselőt nevezték ki rendőrkapitánnyá.

Budapest új főkapitányának kiáltványa a néphez.

A főkapitány a következő kiáltványt bocsátotta ki:

Mindenkihez!
A magyar nemzeti tanács átvette a hatalmat. A katonaság, rendőrség és csendőrség a miénk. Csak egyet kérünk: nyugalmat. Tiszteljétek és védjétek meg a magántulajdont. A főváros nyugalma mindenek előtt való. A ki hazáját szereti, az alkalmazkodik a rendhez. Budapest főkapitánya, aki veletek érez, intézkedik mindenről. Engedelmeskedjetek a népszabadság őreinek, […].


Nagyvárad polgársága, munkássága és helyőrsége a Nemzeti Tanács mellett.

Nem ismertük ezt a várost. Amint nyugodtan élte a maga elkényszeredett életét, tűrte, nyögte, sokszor kacagta a rázúduló háborús szenvedéseket, azt hittük, hogy nincs az a hatalom, amely a lelkét ki tudja emelni a bűnös nyugalom, a tnya közöny és könnyű örömök inferioris régióiból.
Tegnap ez a város minden rostjában átalakult. Urai és proletárjai, gazdagjai és nincstelenjei villanyütésre megváltoztak. Az eszme varázslatos ereje összeterelte a legkülönfajtább lelkeket, egy csodálatos lelki uniformist öltött fel mindenki, amelyen nem voltak rendi, vagyoni és hierarchikus disztinkciók. Hit elszántság, akarat és felséges erő kormányozta tegnap a tízezreket, akiket többé nem lehet megállítani azon az úton, amelyen elindultak.

Délelőtt a városházán.
Az utca egyetlen hatalmas hullám, amely a házsorok partjához verődik. A […] úton a hirlapirodák előtt hatalmas […]lésnyi csoportosulás. Nincs hír a Nemzeti Tanács kezében van a telefon, csak egy távirat érkezett, amely a várost a Tanácshoz való csatlakozásra szólítja fel.
A városháza tornyán zászló. Kis […] áll az árkádok alatt, a foyerben nagy […]galmasság.
Egyszerre csak megjelenik két […] gyalogezredbeli katona. Az egyik hadnagy […] a másik önkéntes. A polgármestert keresik, a 70. gyalogezred megbízásából jöttek.
Rimler azonnal fogadja őket. […]novits hadnagy, az egyik kiküldött, hozzákezd: Polgármester úr! A 70. gyalogezred ma délelőtt táviratban üdvözölte a Magyar Nemzeti Tanácsot. Örömmel vesszük tudomásul a magyar nép felszabadulását. Mielőtt hazánkba visszatérnénk, kérjük a polgármester urat, hogy egy magyar zászlót bocsátson rendelkezésünkre […].