Thernitibi Creative Commons License 2005.10.22 0 0 192
http://terfelujitas.fpn.hu/_dwad_/frameset.php?path=http://terfelujitas.fpn.hu/

Építész mûleírás a Baja, Szentháromság tér rekonstrukciós terveihez



A bajai Fõtér az ország egyik páratlan építészeti együttese, az ilyen méretû mediterrán jellegû tér Európában is igen ritka. A teret nyugatról a Sugovica meredek partjával párhuzamosan vezetõ parkosított sétány határolja. Ezzel a sétánnyal szemben, a tér keleti oldalát uraló Városháza ablakaiból üde látvány nyílik erre a zöld pihenõ sávra, és azon túlnézve a Sugovica másik partjára a Petõfi szigetre. A tér mai képét a Városháza impozáns, eklektikus tömbje, kiegyensúlyozott alig észrevehetõ aszimmetriájával és a többnyire szintén eklektikus, vagy klasszicizáló stílusú épületek határozzák meg. Az épületek három oldalról éppen olyan távolságról ölelik a teret, hogy ezzel a nagyvonalúság, tágasság érzetét tudják kelteni annak elidegenítõ hatása nélkül. A tér látványához tartozik a tér súlypontjába állitott kis barokk obeliszk, a Szentháromság és Mária szoborral és az Evangélisták mellékalakjaival.

A tér jelenleg mûködõ forgalmi rendjét az évszázados jól bevált célszerûség alakította ki, amelyet igen nagyfokú szabadság jellemez. Ez a praktikusan kiérlelt közlekedési rend, önszabályzó türelemmel és fegyelmezettséggel a bajaiakra jellemzõ mediterrán kedélyességgel, fennakadás és baleset nélkül mûködik. Pillanatnyilag a tér két fõ irányú átlója a közúti közlekedés számára, de a tér egész belsõ területe a gépjármû és a gyalogos forgalom számára is egyaránt járható. Erre azért van szükség, mert a tér jelenleg egyik igen fontos feladata a gépkocsi parkolás lehetõségénak megteremtése. Csaknem ilyen fontos funkció, hogy megfelelõ tágasságú teret biztosítson a város polgárainak az alkalmi, ünnepi közösségi megmozdulások számára.

A Fõtér felújítására az elmúlt években már számtalan terv született, de mára a tér állapota olyan mértékig leromlott, hogy rekonstrukciója nem tûr halasztást.

Budapest, 1999. Március 12.



Vadász György
Kossuth és Ybl díjas építész
DLA egyetemi tanár