lemi Creative Commons License 2005.10.20 0 0 191

Re: Variációk egy témára, megérkeztek a új főtéri épületvázlatok !

(Értékelés: 0)
Szerző: Vendég Dátum: 2005. 10 15. 16:56

 

Tisztelt Levelezőtársaim!

Az imént fejeződött be a Bajai Rádióban egy beszélgetés Marton Péter szerkesztő, Pethő Attila, a tiltakozók vezetője és Pál Endre főépítész részvételével. Mivel nem az élő műsorba telefonáltam be, - nem akartam a tartalmas beszélgetést megszakítani, meg úgy voltam, hogy a saját véleményemet tudom, a máséra vagyok kiváncsi -, talán helyesen teszem, ha itt kissé pontosítva adom elő véleményemet.
 1.Az új tervek szerinti épületet sem érzem a tér hangulatához illőnek.
2. A Városháza épületét tartom - és itt lehetett félreértés -, nem építészetileg, hanem hangulatilag - a teret meghatározó épületnek. Romantikáját, franciás könnyedségét, díszességét, történelmi levegőt árasztó voltát. Tehát nem stílusban vagy bármi más módon lemásolni szeretném, hanem az általa képviselt hangulatot tartom megőrzendőnek a belvárosi cukrászda telkének beépítésénél.
Amint a rádióbeszélgetésben a főépítész úr szó szerinti hűséggel idézte, Nagy András, a város egykori főépítésze - személyesen, mondhatnám barátilag ismertem, noha nem építészi volta, hanem zene iránti fogékonysága révén - valóban nagy ellenérzéssel viseltetett a gipsz, vakolat és bádog-ihletésű eklektika iránt. Amely az 1840-es nagy tűzvész után meghatározó stílusa lett Bajának.
Ami a mai Városházát, az egykori Grassalkovich-palotát illeti, a tűzvészben teljesen leégett. Rövidesen újjáépítették, megmaradva eredeti, barokk stílusánál. 1862-ben a város megváltotta magát földesuraitól, a Zichy-Ferraris grófoktól, így az épület is Baja város tulajdonába került. Egyre kevésbé felelt meg azonban a törvényhatósági közgyűlések székhelyének, illetve később Városházának. Mintegy millenniumi ajándékként 1896-ban átépítették. A régi épületből szinte semmi sem maradt meg, két kandallón, meg az emelet boltívein kívül. A barokk "kastéllyal" összevetve - a nép így nevezte - építészeti értékét tekintve talán kevésbé kvalitásos épület, de az idők folyamán szinte a város jelképévé vált, a térrel együtt.
 Ezt a kis történeti visszatekintést előrebocsátva megismételem: nem az épület stílusát vagy bármely más ismérvét tekintem követendőnek, hanem a térrel együtt általa is keltett hangulatot, harmóniát tartom megőrzendőnek.

Tisztelettel:
Dr. Gál Zoltán 
Előzmény: lemi (190)